Cijene nafte tonu

897

Cijene nafte su danas pale i nadomak su najnižeg nivoa u mjesec dana, javlja agencija “Blumberg”.

Takav razvoj situacije je uslijedio nakon što je skok zaliha u SAD, veći od očekivanog, “bacio u drugi plan” tenzije između SAD i Saudijske Arabije zbog nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Cijene naftnih fjučersa pale su čak za 1,6 odsto u NJujorku na najniži nivo od 18. septembra, navodi njujorška agencija.

Američka “laka” nafta (WTI) za novembarsku isporuku pojeftinila je za 98 centi na 68,77 dolara za barel u NJujorku, nakon jučerašnjeg pada od 2,17 dolara. Ukupan obim trgovanja je za oko 41 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Cijena sjevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku pala je za 1,26 dolara na 78,79 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Zalihe nafte u SAD porasle su za 6,49 miliona barela prošle sedmice, pokazali su podaci američke vlade, što je duplo veći skok zaliha od procjena analitičara koji su učestvovali u “Blumbergovoj” anketi.

Cijene nafte su ranije ovog mjeseca porasle zbog sumnje u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da neutrališe smanjenje ponude na svjetskom tržištu, koje se očekuje nakon što u novembru počne primjena američkih sankcija protiv Irana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA