Bosnu i Hercegovinu postalo nemoguće finansirati

586

Bosna i Hercegovina došla je do zida, ekonomija više ne može proizvesti dovoljno prihoda da bi kroz poreze bile pokrivene obaveze države prema kreditorima, navodi se, između ostalog, u redovnom jesenskom izvještaju Svjetske banke (WB) .

– U ovoj godini očekuje se povećanje i poreznih prihoda i potrošnje na plaće, socijalne transfere i investicije, što će dovesti do deficita od 0,5 posto bruto društvenog proizvoda – naglašeno je.

Turbulentan period

Dodaje se da u narednom periodu BiH očekuje turbulentan ekonomski period, koji je prvenstveno povezan s opštim izborima i mogućim problemima s formiranjem vlasti.

– BiH posljednjih nekoliko godina održava stabilnu stopu rasta od tri odsto, ali rast je vođen primarno potrošnjom. Moguće je njegovo ubrzanje, ako se brzo izabere nova vlast i pokrenu strukturalne reforme, podržane novim investicijama u infrastrukturu. Prisutni su i rizici po ovakav izgled. Među vanjskima su prije svega spor rast u EU i izgledi za pridruživanje EU, moguće pooštravanje finansijskih uslova na tržištima u nastanku, kao i regionalna politička situacija – navodi se u izvještaju. Dodaje se da su, bez obzira na stabilan rast, ostvarena tek skromna poboljšanja zaposlenosti.

– Cijene su povećane, a indeks potrošačkih cijena u 2017. je u prosjeku porastao za 0,8 odsto – istaknuto je. Ekonomista Željko Rička kazao je da je za svaku državu važno da dolazi do rasta proizvodnje, ali u izvještaju Svjetske banke vidljivo je da se rast naše ekonomije zasniva na potrošnji.

Pravo stanje

– Ono što je uplašilo analitičare WB-a i trebalo bi plašiti sve nas jeste da ni oni, a ni mi ne znamo pravo stanje obaveza države. Država planira forsiranje potrošnje, ali samo zbog obaveza koje imamo prema međunarodnim i domaćim kreditorima. Problem je što mi nemamo kapaciteta da povećavamo proizvodnju i očito je da nam analitičari WB-a ukazuju da nećemo moći sustići dinamiku izvršenja obaveza, što se vidi prema prognozama deficita – pojasnio je Rička.

Dodao je da BiH na ovaj način pada u zamku, jer s ovako sporim rastom ekonomije neće više moći održavati i nastaviti s ovolikom potrošnjom. Rička kaže da se vlast upravo iz ovih razloga sve više zadužuje kod komercijalnih banaka u BiH, putem prodaje obveznica i trezorskih zapisa.

– Privreda više neće moći da finansira ovako skupu državu, pa kolike god porezne stope im nametnuli. Nećemo moći to više finansirati, jer smo previše dugova nakupili, a ne proizvodimo dovoljno nove vrijednosti. Došli smo do zida i moramo pojeftiniti državu, krećemo se negativnom spiralom kojom je prije nas prošla, naprimjer, Grčka – istakao je Rička.

Moguće da ćemo uskoro ući u recesiju

– Ulazimo u vrlo nezgodan period, a izbori samo odmažu, jer se smanjuje funkcioniranje vlada. Moguće je da ćemo uskoro ući i u recesiju. Svaki deficit vrlo je opasan, on kvari i kreditni rejting, što dovodi do povećanja kamatnih stopa na nova zaduživanja – naglasio je Rička.

Statistički pokazatelji Svjetske banke

3 odsto rast BDP-a u 2017.

3,2 odsto mogući rast BDP-a u ovoj godini

1,1 odsto rast cijena u ovoj godini

11,1 odsto BDP-a biće potrošeno na plaće u javnom sektoru

– 16,7 odsto je trgovinski balans (uvozimo više nego što izvozimo)

0,5 odsto BDP-a iznosiće deficit BiH u 2018.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA