Blumberg o sastanku Vučića i Putina

469

Američka agencija Blumberg prenijela je danas da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, sa kojim je razgovarao, kako je navedeno, “o načinima postizanja sporazuma sa Prištinom pošto je plan o izmjeni granica naišao na otpor u međunarodnoj zajednici”.

Vučić, piše Blumberg, traži široku međunarodnu podršku, prije svega EU i SAD, da poboljša odnose s Prištinom što je, podsjeća se u tekstu, preduslov za pridruživanje obe strane EU u narednoj deceniji.

Blumberg podsjeća da su Vučićev prijedlog o dogovoru kojim bi se eventualnom razmjenom teritorija kosovskim Srbima i etničkim Albancima omogućilo da žive tamo gdje njihovi sunarodnici čine većinu stanovništva, odbacili njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi lideri EU u strahu da bi to moglo da ponovo rasplamsa tenzije koje su dovele do sukoba u Jugoslaviji, “najkrvavijeg u Evropi poslije Drugog svjetskog rata”.

Američka agencija podsjeća i da je su stotine demonstranata marširale proteklog vikenda u Prištini protiveći se planovima za podjelu, a da je kosovski predsjednik Hašim Tači posjetio oblast na sjeveru Kosova naseljenu pretežno Srbima, zbog čega je Srbija podigla borbenu gotovost svoje vojske.

Vučić i Putin su, preneio je Blumberg, “trasirali buduće korake” u pregovorima o sporazumu sa Kosovom, koji bi, kako je rekao Vučić, obuhvatio interese svih zainteresovanih strana u regionu.

Blumberg podsjeća da Srbija, za koju navodi da je jedna od najbližih saveznica Kremlja na Balkanu, odbija da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, a da taj stav dijele Rusija, Kina i pet država članica EU.

Blumberg je naveo i da je ovo bio 13-ti susret Vučića i Putina u posljednjih šest godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA