Bivši predsjednik MMF-a završio u zatvoru

374

Bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato sproveden je u zatvor gdje bi trebao provesti četiri i po godine zbog korištenja tzv. “crnih kartica” kojima su on i zvaničnici španske banke Bankia nezakonito trošili novac kompanije.

Prilikom ulaska u zatvor Soto del Real, udaljen 40-ak kilometara od Madrida, Rato je odgovarao na pitanja novinara.

– Prihvaćam svoju obvezu prema društvu, prihvaćam greške koje sam mogao počiniti. Tražim oprost od društva i osoba koje bi se mogle osjećati oštećenima ili razočaranima – rekao je bivši predsjednik Bankije.

Rato je bio poznat kao autor “ekonomskog čuda” Španije, a odabrao je taj zatvor jer se nalazi pored glavnog grada gdje 22. novembra počinje suđenje oko moguće prevare u vezi povlačenjem Bankije s berze.

Bankia je spasena novcem poreznih obveznika 2012. u jeku finansijske i ekonomske krize. Ta je banka nastala spajanjem nekoliko štednih banaka, među kojima je bila i Caja Madrid, čiji je Rato bio zvaničnik. Istragom je ustanovljeno da su dužnosnici u Caji Madrid koristili nezakonite kreditne kartice, čime su napravili veliki trošak toj banci.

Kada je osnovana Bankia nastavili su s istom praksom čime su napravili trošak od 12,5 milona eura. Takvim karticama su se koristila 63 bivša dužnosnika, navedeno je u presudi. S obzirom da su kartice bile crne boje slučaj je nazvan engleskim imenom “Black cards” (špa. “Tarjetas Black”).

Rato je bio ministar ekonomije, te od 2003. do 2004. potpredsjednik španske konzervativne vlade premijera José Marié Aznara a onda je preuzeo mjesto glavnog direktora MMF-a na čijem čelu je ostao do 2007. U januaru 2010. postao je predsjednik Caje Madrid, a u decembru iste godine imenovan je predsjednikom Bankije u kojoj je ostao do decembra 2012.

Drugi zvaničnik takođe osuđen za korištenje nezakonskih kreditnih kartica te banke je Miguel Blesa koji je tokom 13 godina bio na čelu Caje Madrid. On je bio osuđen na šest godina zatvora, no počinio je samoubistvo pet mjeseci kasnije, u julu 2017.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA