Bitka za Arktik: Britanci šalju 800 vojnika!

512

Velika Britanija će poslati 800 vojnika na Arktik kako bi spriječila Rusiju da “zgrabi zemlju”, izjavio je danas britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson.

On je naglasio da britanska vlada trenutno pravi “Strategiju odbrane Arktika” koja predviđa raspoređivanje stotine komandosa u Norveškoj naredne godine, zbog sve veće “ruske prijetnje u našem zadnjem dvorištu”, prenosi britanski “San”.

Prema njegovim riječima, Rusija je ponovo otvorila stare baze iz perioda Sovjetskog saveza koje godinama nisu korištene i pojačala je aktivnost podmornica, što znači, kako kaže, da Britanija mora da zaštiti svoje interese.

Vilijamson je rekao da su britanski ministri zabrinuti da će, “dok se topi led na Arktiku”, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati da “zauzme zemlju i tamo intenzivira svoju aktivnost”.

– Naši lovci “Posejdon” pratiće ruske podmornice. Oni će nas štititi i pomagati našim NATO saveznicima. I nastavićemo da treniramo sa našim norveškim prijateljima, sa 800 kraljevskih marinaca. Moramo pokazati da smo spremni da se nosimo sa prijetnjama – rekao je Vilijamson.

U novembru će Britanija rasporediti 3 000 vojnika u Norveškoj kao dio NATO vježbi.

Vilijamson je dodao da će 2 000 mladih biti trenirano za borbu protiv hakerskih napada kao dio priojekta sa nacionalnim centrom za sajber sigurnost.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA