Bišćani blokirali put Sarajevo-Bihać

805

Nakon mirnih protesta u centru Bihaća povodom migrantske krize, Bišćani su svoje nezadovoljstvo izrazili blokadom magistralnog puta Sarajevo-Bihać i autobuske stanice.

Više hiljada ljudi okupilo se danas u centru Bihaća zahtijevajući izmještanje ilegalnih migranata iz grada, kao i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton.

Građani su poručili da su spremni da se sami organizuju, a od policije su zahtijevali da nađu način da presijeku autobuske i željezničke linije, kojima se, kako kažu, konstantno dovode migranti na područje Unsko-sanskog kantona.

Jedan od organizatora protesta Sejo Ramić direktno odgovornim za stanje u Bihaću smatra Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti BiH.

– Oni su odavno trebali odrediti lokaciju na kojoj će migranti biti izmješteni i imati uslove dostojne čovjeka. Trenutno, migranti imaju veće slobode nego građani Bihaća. Nedavno je napadnut gimnazijalac pod prijetnjom nožem i opljačkan. Provaljeno je i u osnovnu školu – rekao je Ramić.

On je zatražio proglašavanje vanrednog stanja i hitnu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti donesene odluke kojima se od vlasti na nivou BiH traži hitno izmještanje migranata iz Bihaća.

– Mi ćemo izraziti građansku nepošnost ukoliko se ovo stanje ne riješi i to kroz blokadu institucija BiH, blokadom puteva, graničnih prelaza. Sve ono što inače ne želimo uraditi, mi ćemo uraditi ako se stanje ne popravi i rokovi ne ispoštuju – poručio je Ramić.

On ističe da Bihać trenutno hrani oko 1 000 migranta dnevno, te napomenuo da građani Bihaća sumnjaju da je i talgo voz otvoren zbog dolaska migranata iz Sarajeva u Bihać.

– Zato i sumnjamo da su tu umiješane više instance i da mi to ne možemo kontrolisati. “Centrotrans” uzima 3 500 KM po turi prevoza migranata iz Sarajeva u Bihać, a čak su uveli i dvospratne autobuse kako bi intenzivirali te dolaske – rekao je Ramić.

On naglašava da migranti ne mogu biti smješteni u gradu, već se moraju izmjestiti van gradskog područja, te im se moraju obezbijediti uslovni i ograđeni prostori, gdje će biti pod kontrolom da bi građani Bihaća mogli živjeti normalan život.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA