BiH po globalnoj konkurentnosti najgora u Evropi

328

Svjetski ekonomski formun (WEF) objavio je rezultate Indeksa globalne konkurentnosti 140 zemalja u svijetu. Bosna i Hercegovina smjestila se na 91. mjestu sa ocjenom konkurentnosti od 54,2.

Prema novoj listi, BiH je nazadovala u odnosu na prethodnu godinu za jednu poziciju i najlošije je rangirana od svih evropskih zemalja na listi.

BiH je ostvarila najbolju poziciju po kriterijmu zdravstva pa se smjestila na 52. mjesto, a najlošiju prema kapacitetu za inovacije na 114. mjestu. Loše ocjene BiH je dobila i za tržište rada i institucije.

U detaljnom izvještaju globalne konkurentnosti BiH, prosječni godišnji rast BDP-a za deset godina u BiH iznosi 1,8 odsto. Stopa nezaposlenosti u BiH, navode iz WEF-a, iznosi 25,6 posto, dok je petogodišnji prosjek direktnih stranih investicija 2,2 odsto.

Najbolje rangirana zemja u regiji je Slovenija koja se nalazi na 35. mjestu. Srbija se u odnosu na prošlu godinu popela na 65. mjesto, a Hrvatska je pala za dvije pozicije, sa 66. na 68. mjesto. Crna Gora zauzela je 71., a Makeonija 84. poziciju.

Amerika je najbolje rangirana zemlja na listi WEF-a s ocjenom od 85,6. Slijede je Singapur, Njemačka, Švajcarska i Japan. U top deset zemalja smjestile su se još i Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska i Danska.

Najlošije rangirana zemlja je Čad s ocjenom 35,5.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA