BiH kao narko-tranzit: Rute više nego aktivne!

563

Državni tužilac zatražio je određivanje pritvora za pet državljana Crne Gore, koji su pali u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “24”, kad je zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skanka.

Droga je otkrivena u kamionu sa prikolicom crnogorskih tablica u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. U igri su bili još jedan kamion sa prikolicom i automobil. Nezvanične informacije govore da je droga krijumčarena iz Crne Gore, a svako od tri vozila imalo je ulogu u njenom transportu u BiH.

Pratili konvoj

Prvi kamion bio je čistač i trebao je da zavara istražioce kako bi drugi kamion, u kojem je bio skank, nesmetano prošao. Narkodileri u automobilu pratili su konvoj i imali su zadatak da reagiraju ukoliko uoče policiju.

Međutim, inspektori SIPA-e već su raspolagali određenim informacijama pa je kolona vozila praćena i na vrijeme kontrolisana. Zaustavila ih je policija u Istočnom Sarajevu, nakon čega su inspektori SIPA-e pohapsili Crnogorce. Droga je bila sakrivena u putnim torbama i vrećama različitih veličina. Cijena zaplijenjenog skanka na bh. narkotržištu dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Evropske unije višestruko veća.

U BiH je bilo još velikih zapljena, koje su pokazale da marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske. Tako je u julu ove godine u Neumu u akciji “Petrol line” otkriveno 665 kilograma skanka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna dubrovačkih tablica. Za volanom je bio Mario Vuletić, državljanin Republike Hrvatske i BiH. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Evrope.

Milionska vrijednost

U Pelagićevu je u oktobru prošle godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju. Marihuana je pronađena u kući koja je bila vlasništvo mrtve osobe.

U Zenici su 19. jula prošle godine otkrivena skoro 82 kilograma heroina, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 miliona maraka. Droga je pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke firme, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske. Nalazila se u kartonskim kutijama.

Mještanin otkrio plantažu marihuane

Inspektori Centra javne bezbjednosti Banja Luka pronašli su u oktobru 2013. godine u Laktašima skoro tonu marihuane. Prvo je bila zasađena u saksijama te je poslije toga prskana hemikalijama i presađena u zemlju. Plantažu su otkrili banjalučki istražioci poslije dojave jednog od mještana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA