Beogradski sajam knjiga 63. put otvorio svoja vrata

673

“Radost čitanja” je slogan pod kojim je otvoren 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Sajam je privukao brojne ljubitelje pisane riječi iz Srbije, ali i regiona i svijeta.

– Ovo je najvoljeniji sajam knjiga u svijetu i “crveno slovo” u kalendaru srpske kulture – rekao je na svečanom otvaranju akademik Matija Bećković.

Na drugima ćete, kaže, sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete vidjeti više čitalačkog naroda jer je bilo koji sajam knjige bez čitalaca kao crkva bez vjernika.

Ovogodišnje izdanje sajma, koji traje do 28. oktobra, održava se na površini od 30 000 metara kvadratnih, gdje se predstavlja oko 1 000 izdavača iz Srbije i inostranstva.

– Očekujemo najveću potražnju klasika Ive Andrića, Dučića… ali i novih hit izdanja, knjiga o fantastici i misteriji – rekla je Maja Radonjić, portparol i pomoćnik urednika Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Tokom trajanja Sajma biće predstavljeno oko 500 programa. U programu “Pišem, dakle postojim” biće portretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo – Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program “Misliti o knjizi” otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gdje vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji i ima li tabu tema u srpskoj književnosti.

Tu su još i programi “Knjiga će spasiti svet”, “Knjiga u javnosti”, “Slušanje/gledanje knjiga”…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA