Bankar iz trezora prisvojio 268 153 KM!

814

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv Srđana Cvijetinovića iz Osmaka, nekadašnjeg blagajnika zvorničke filijale Nove banke, zbog sumnje da je iz trezora te banke prisvojio 268 153 maraka!

Optužnicom, Cvijetinović se tereti za krivično djelo pronevjere za koje je Krivičnim zakonom RS zaprijećena kazna od dvije do 10 godina zatvora.

Pisao lažne dnevne izvještaje

Prema navodima iz optužnice Cvijetinović se tereti da je od 25. septembra do 22. decembra 2014. godine “potkradao” Novu banku a.d. Banjaluka, tako što je prisvajao novac iz trezora.

– Cvijetinović je bio zadužen za rad s novcem u trezoru, takozvanoj pozadinskoj blagajni iz koje je za sebe prisvajao novac tako što je sačinjavao lažne dnevne izvještaje o stanju novca u trezoru i blagajni – navodi se u optužnici.

Dalje se navodi da je otpuženi, prilikom takozvane saldacije blagajne, unosio neistinite podatke po kojima se slagalo knjigovodstveno stanje i stvarno stanje trezora i blagajne.

– Te izvještaje potom je ovjeravao pečatom banke, za koji je on bio zadužen, te pečatom za koji je bila zadužena S. S. koja se od 20. februara 2014. godine nalazila na porodiljskom bolovanje, a njen pečat je bio deponovan u trezoru. Na taj način je stvarao privid da je izvršena kontrola stanja blagajne i trezora od drugog radnika banke i da se to stanje slaže sa knjigovodstvenim stanjem da bi prikrio da je novac iznosio iz banke, u čemu je i otkriven 22. decembra 2014. godine – navodi se u optužnici.

“Pao” na vanrednoj kontroli

Tada je, kako piše u optužnici, izvršena vanredna kontrola trezora kojom je utvrđeno da je Cvijetinović za sebe uzeo i prisvojio iznos od 268 153 KM. Od toga 191 042 KM, 38 205 evra i 1 470 švajcarskih franaka, za koliko je oštetio Novu banku a.d. Banjaluka.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA