Asanž traži bolji pristup internetu i uslove komunikacije

450

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podnio je u Ekvadoru žalbu u kojoj zahtijeva bolji pristup kanalima komuniciranja u okviru njegovog azila u ambasadi te zemlje u Londonu.

To je danas izjavio njegov advokat na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Ekvador je ovog mjeseca Asanžu ponovo omogućio djelimični pristup internetu, pošto mu je komunikacija sa spoljnim svijetom prekinuta u martu.

Kako je tada saopštila vlada Ekvadora, to je učinjeno jer je on na društvenim mrežama raspravljao o pitanjima koja bi mogla da nanesu štetu diplomatskim odnosima te zemlje, a među kojima je bila diplomatska kriza Londona i Moskve, kao i separatizam u Kataloniji, prenosi Rojters.

Ekvadorski mediji su ranije objavili da je osnivaču Vikiliksa naređeno je da ne pominje teme koje bi mogle da ugroze diplomatske interese Ekvadora.

Na sajtu Kodigo vidrio je početkom sedmice objavio memorandum od devet strana u kome se navodi da je Asanžu zabranjeno da se miješa u unutrašnje poslove drugih država, prenosi AP.

Asanž se u prostorijama ekvadorske ambasade nalazi već šest godina, nakon što je britanski sud naložio da bude isporučen Švedskoj, gdje je bio optužen za seksualni napad.

Ta optužnica je u međuvremenu odbačena, ali on i dalje strahuje da bi, ako napusti ambasadu, mogao biti uhapšen i eventualno isporučen SAD, gdje je tražen zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA