Ameri i Kanađani traže zlato po Srbiji?

453

Kanadska kompanija “Mundoro” zaključila je ugovor o strateškom partnerstvu sa američkom rudarskom korporacijom “Friport Makmoran” o zajedničkom istraživanju okoline boljevačkog sela Savinac, gdje su na lokalitetu poznatom kao “Tilva Roš” pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gram po toni srebra.

Kako saznaju “Novosti”, pored te lokacije, “Mundoro” će sa “Friportom” zajednički istraživati i lokalitet “Bačevica”, koji se takođe nalazi u ovom dijelu Srbije. Amerikanci bi, uz uslov da u geološka istraživanja tih oblasti investiraju 40 miliona dolara, trebalo da postanu vlasnici 75 odsto istražnih prava na te dvije lokacije.

Inače, “Friport” posjeduje blizu 40 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta Čukaru peki, kod Bora. Tu su, u saradnji sa kanadskom kompanijom “Nevsun”, za čiju je kupovinu ponudu dostavila kineska kompanija “Ziđin”, strateški partner RTB “Bor”, preliminarno ustanovili rudne rezerve od 14 miliona tona bakra i gotovo 300 tona zlata.

“Mundoro” ima istražna prava i u okolini Borskog jezera gdje, u saradnji sa “Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale” (“Jogmec”), obavlja geološka istraživanja te oblasti na površini od 46 hektara.

“Mundoro” i “Jogmec” sprovode geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj Krajini – Dubrava, Padina i Železnik, koja se nalaze u okviru Timočkog magmatskog kompleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

“Jogmec” je najveća japanska kompanija za eksploataciju nafte, gasa i ruda i njen vlasnik je država. “Mundoro” je kanadska istraživačka kompanija, koja je svjetskoj javnosti postala poznata nakon što je u kineskoj provinciji Maolingu pronašla nalazište zlata. Kanađani su prodali 95 odsto istražnih prava u toj oblasti Nacionalnoj rudarskoj kompaniji Kine, čije se sjedište nalazi u Hongkongu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA