Afera u belgijskom fudbalu: Tragovi novca vode i do Srbije!

513

U Belgiji je pet uhapšenih osoba optuženo za veliku finansijsku prevaru i namještanje fudbalskih utakmica. Dio novca, oko 800 000 evra, pronađen je u Beogradu i Nišu.

Osumnjičeni su uhapšeni juče u okviru opsežne istrage belgijskih vlasti, navodi AP, dodajući da su četiri osobe optužene za korupciju, dok je peta optužena za pranje novca.

Tužioci su saopštili da u namještanju utakmica nisu učestvovali najbolji belgijski klubovi, ali da su dvojica uhapšenih dovedeni u vezu sa nekim od najjačih klubova, kao što su Anderleht, Klub Briž i Standard Lijež.

Tačan identiteti uhapšenih još nije zvanično saopšten.

Trener Ivan Leko, koji je oslobođen svih optužbi, govorio je sa istražiocima zajedno sa fudbalskim menadžerima Mogijem Bajatom i Dejanom Veljkovićem.

Istraga je trajala godinu dana i bila je usmjerena na radnje fudbalskim menadžera tokom transfera. Istražioci su posebno obratili pažnju na pranje novca, izbjegavanje poreza i korupciju, navodi AP.

Tokom istrage, pronađeni su dokazi namještanja utakmica.

Na najveći fudbalski skandal u Belgiji u posljednjih nekoliko decenija reagovao je i veteran belgijske fudbalske reprezentacije Vinsent Kompani, koji je izjavio da nije iznenađen, jer je “sektor bio godinama pod velomo tajni”.

– Stvar je što ne razumijem kako nije došlo do potpune transparentnosti na međunarodnom nivou – izjavio je Kompani.

AP navodi da je belgijska liga postala poznata kao glavno tržište za jeftine strane igrače, uglavnom iz Afrike.

Agencija dodaje da malo koji od tih igrača ikada dosegne vrhunski nivo, a da se u posljednjih nekoliko godina sve više priča o trgovini ljudima unutar fudbalskog sektora u Belgiji.

Prema riječima Kompanija, istraga je pokazala da je fudbal u Belgiji nezdrav.

– Kada pričate o fudbalskom sektoru, tu nema iznenađenja. Doveden je u vezu sa trgovinom ljudima, drogom, prostitucijom – rekao je Kompani.

Očekuje se da istražioci i tužioci iznesu još detalja u javnost.

U ovoj međunarodnoj akciji, tokom koje su izvedene 44 racije, učestvovala je i Srbija, kako je ranije danas izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Policija je, kako je ranije saopšteno, na šest lokacija u Beogradu i Nišu zaplijenila 800 000 evra, za koje se sumnja da potiču od pranja novca stečenog malverzacijama sa transferima fudbalera u Belgiji, a ministar Stefanović je tim povodom rekao je da ima dobru akciju BIA, policije i Tužilaštva.

On je naveo da je srpska policija zajedno sa belgijskom policijom i više policija EU ušla u trag jednom slučaju pranja novca.

– Još se rade određene istražne radnje u Belgiji i zbog toga kolegama nećemo da kvarimo dodatne aktivnosti vezane za to. Sumnja se da su transferi igrača korišteni da se taj novac prebacuje u druge zemlje, da se podiže sa računa, a zatim u gotovini vraća na određene lokacije – rekao je Stefanović.

Naglasio je da je riječ o klasičnom pranju novca, te da je u Srbiji na određenim računima do sada zaplijenjeno 800 000 evra, ali da će sa novcem koji je zaplijenjen u inostranstvu ta cifra biti značajno veća.

Kako je rekao, otkrivene su malverzacije koje su vezane za namještanje utakmica za transfere igrača.

– To su dobre operativne aktivnosti koje se sprovode i policija pokazuje da je dobar međunarodni partner i da može da bude dio povjerljivih akcija policije širom EU – smatra Stefanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA