“A je to”: Priča o legendarnom crtiću iz Češke (VIDEO)

1270

Otkad su davne 1976. godine Lubomir Beneš i Vladimir Jiránek na svjetlo dana donijeli likove Pata i Mata (“A je to”), dvojica nerazdvojnih prijatelja i najšarmantnijih nespretnjakovića postali su dio televizijske istorije i jedni od najomiljenjih animiranih likova koje sa istim žarom prate i mali i veliki, i to ne samo u njihovoj domovini Češkoj, već i širom svijeta.

Upravo zbog ove popularnosti koja ni danas nije mala, odlučili smo vas podsjetiti na popularne nespretnjakoviće, ali i dodati nekoliko podataka koje niste znali.

Prvobitno su zamišljeni kao zabava za odrasle, ali su postali popularni u svim uzrastima. Dva lutka, koja su tek 1989. godine dobili imena Pat i Mat, su osmišljeni tako da bi (prema autorovim riječima) dali primjer gledaocima kako na život gledati sa optimizmom. Uprkos tome što Pat i Mat pokušavaju obaviti posao nemogućim alatima, i nikada im ništa ne polazi za rukom, oba i dalje vide ljepotu života, a to je ono što su autori htjeli poručiti gledaocima.

Za vrijeme prikazivanja u tadašnjoj komunističkoj Čehoslovačkoj, Lubomir Beneš i Vladimir Jiranek su se morali pojaviti pred vlastima da bi objasnili zbog čega je i kako nastalo njihovo ostvarenje. Naime, komunističke vlasti su smatrale da kroz Pata i Mata pokušava navesti ljude da sami preduzmu nešto i svrgnu vlast!?

Takođe, smatrali su da crvena i žuta boja majica dvojice junaka nije slučajno izabrana te da predstavlja izrugivanje tadašnjim tenzijama između SSSR-a i Kine. Odgovori koje su autori dali nisu zadovoljili vlasti pa je serija zabranjena, ali Slovaci sa državne TV su dali podršku seriji te je u njihovim studijima nastavljena proizvodnja serije za strano tržište. Ipak, Matova crvena majica je zamijenjena neutralnom sivom.

Legendarne lutke su osim u animiranom filmu zaživjeli i kao video igra te knjiga. “Pat & Mat: The Game” je izašla 2009. godine za područje Češke i Slovačke, a godinu kasnije i za ostale zemlje Evropske Unije. U igri naši dobro poznati junaci moraju popravljati stvari na dobro znane maštovite načine. Igra je dostupna na češkom i engleskom jeziku. Izdate su i dvije knjige sa avanturama Pata i Mata na češkom jeziku.

Lubomir Beneš je preminuo 1995. godine, a tri godine kasnije bankrotirao je i njegov AIF studio u Pragu, zbog čega je nastao veliki rat oko autorskih prava na do tada snimljene epizode. Naime, Beneš i Jiranek su prije toga prekinuli saradnju ne slažući se oko budućnosti serijala. Serijal je kasnije nastavio Benešev sin Marek, snimejući nove nastavke u svom studiju. Međutim, 50. epizoda pod nazivom “Igranje karata” nije nikada emitovana, upravo zbog rata oko autorskih prava. A ta 50. epizoda je bila posebna jer je trajala duže (11 minuta) pa su Pat i Mat imali dijaloge!

Beneš je smatrao da bi Pat i Mat trebali nastaviti tim putem, Jiranek je mislio suprotno i dva prijatelja su prekinula sve veze!

Epizoda je nepovratno izgubljena i danas su od nje sačuvani samo dijelovi.

Međutim, Lubomirov sin Marek Beneš simpatične je majstore spasio od zaborava i preselio ih na veliki ekran u dugometražnoj varijanti od 80 minuta. I ovaj put, kako bi se srušile sve jezične barijere i jaz različitih generacija, Pat i Mat svoje zgode i nezgode sa urnebesno duhovitim slapstick momentima obavljaju bez dijaloga, uz prepoznatljive šeprtljave pokrete i izraženu mimiku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA