“Žitopromet” i dalje u krizi

712

Predstavnici poljoprivrednika i radnika “Žitoprometa” iz Bijeljine, koji već 30 dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata, bezuspješno su pregovarali sa upravom iz koje poručuju da novca nema.

I, dok 190 radnika, umjesto toplog peciva koje su decenijama proizvodili, doručkuje “bensedine”, dotle se vlasnik “Žitoprometa” Slobodan Pavlović, kao nezavisni kandidat, smiješi sa bilborda u okviru kampanje za izbor predsjednika RS na oktobarskim izborima – obećavajući nova radna mjesta i bolji život!?

Semberci, koji već danima uzalud odlaza ne blagajne njegove firme kažu da je to vrhunac cinizma i bahatosti.

Radnicima su se pridružili i poljoprivrednici čija je pšenica zarobljena u silosima ovog preduzeća.

– Uz štrajkače, i poljoprivrednici su postali taoci neshvatljivo loše poslovne politike ovog preduzeća. Iako je cijena bila niža nego prethodnih godina, predali smo pšenicu i očekujemo isplatu jer se približava rok za jesenju sjetvu. Ako ne mogu da nam daju naš novac, tražimo da nam omoguće izvoz, pa da pšenicu prodamo drugom kupcu. Pritom, neshvatljivo je da se ovde priča o poslovnim gubicima kada 100 kilograma mekinja, koje se dobijaju prilikom primarne proizvodnje brašna, košta 50 maraka, a nama za 100 kilograma pšenice daju upola manje – kaže Boško Radić iz Broca, jedan od najvećih proizvođača koji je “Žitoprometu” predao oko 600 tona hljebnog žita.

Među 1 100 kooperanata čiji su ovogodišnji tržni viškovi “zarobljeni” u pomenutoj firmi od koje još očekuje isplatu je i Mustafa Mujkanović iz Janje, koji kaže da za lanjskih 60 tona kukuruza i nedavno predatih 45 tona pšenice potražuje više od 30 000 maraka…

– Dovedeni smo u bezizlaznu situaciju. Mnogo poljoprivrednika je uzimalo zemlju u zakup i sijalo pšenicu, a sada ne znaju kako da izmire te dugove. Vrijeme je za nabavku repromaterijala uoči jesenje sjetve i ističe nam rok za prijave resornom ministarstvu za dobijanje podsticaja. Sve je to trebalo da se plati novcem od predate pšenice – zaključuje domaćin iz Triješnice Slađan Cvjetinović, uvjeren u to da ako se hitno ne iznađe pravično rješenje problema, jesenje sjetve sigurno neće ni biti.

“Katanac”

Ogorčeni poljoprivrednici podsjećaju na to da je jedan ovdašnji prehrambeni gigant već uništen – Fabrika šećera koja je u sezoni, direktno i indirektno, angažovala oko 10 000 radnika, pa procjenjuju da bi zatvaranje “Žitoprometa”, koji je najveći proizvođača brašna i hljeba u regionu bilo stavljanje svojevrsnog katanca na najplodniji dio RS i čitave BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA