Zbog Orbanove politike EU kažnjava Mađarsku

401

Evropski parlament glasao je danas da Evropska unija pokrene kaznenu proceduru protiv Mađarske zbog konstantnog gaženja demokratskih principa.

Ogromnom većinom glasova parlament je opalio veliki šamar mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj politici koja u pitanje dovodi temeljne evropske vrijednosti.

Za izvještaj u kojemu se detaljno opisuje kako sve Mađarska krši evropske vrijednosti i pravila glasalo je 448 evroparlamentaraca, dok je protiv bilo njih 197.

To znači da su dvije trećine zastupnika u Evropskom parlamentu zaključili da Orbanova vlast ne poštuje evropske vrijednosti, a time je otvoren i put za pokretanje procedure koja bi mogla završiti tako da se Mađaskoj oduzme pravo glasa u evropskim insititucijama.

Ovakav uvjerljiv rezultat glasanja pokazuje da su protiv Orbana i njegove samovolje glasali i brojni predstavnici Evropske narodne stranke (EPP), čiji je član i Orbanova stranka Fidesz. Stoga je moguće da je ovo i početak isključenja ili protestnog odlaska Fidesza iz EPP-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA