Zatrovani Krim: Evakuisano na hiljade djece!

482

Nadomak granice između Krima i Ukrajine, iz gradova, naselja i sela od početka prošlog mjeseca zbog zagađenja evakuisano je oko 4 000 djece.

Zagađenje prelazi preko granice između Krima i Ukrajine, a ekolozi za to krive industrijske pogone zbog kojih veliki broj djece ima problema sa disanjem i alergijama. Ruski i ukrajinski zvaničnici dali su različita objašnjenja za problem mada obe strane ukazuju na hemijsko postrojenje “Titan” na Krimu u kojem se proizvodi titanijum-dioksid, prah kojeg ima u farbi, zubnim pastama i brojnim drugim proizvodima. Ruske vlasti tvrde da je vještačko jezero izvor zagađenja, a Ukrajinci kao uzrok navode trenutne operacije u fabrici.

Prije pripajanja Krima Rusiji, kanal koji je iz rijeke Dnjepar preusmjeravao vodu ka kopnenom dijelu Ukrajine napajao je jezero tokom ljetne suše. Ukrajina je Krimu prekinula snabdijevanje vodom nakon čega je jezero isušeno, gdje se sada koncentrisala kiselina i ostaci raznih materija koje isparavaju. Mještani sa obe strane granice žale se na kašalj, alergije i pečenje u nosu i grlu.

Ruske vlasti su zatvorile fabriku prije sedam dana i nije poznato da li će to pomoći ukoliko je za isparavanje odgovorno jezero. Ruski zvaničnici evakuisali su oko 3 000 djece iz oblasti nedaleko od fabrike, a Ukrajina je sa svoje strane evakuisala 700 djece. Ruske regionalne vlasti su krajem sedmice proglasile vanrednu situaciju u gradu Armjansku gdje brojni mještani nose maske zbog smrada sumpora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA