Zataškava li UKC RS napad na Stefana Jovičića?

1203

Stefan Jovičić iz Čelinca je prije mjesec dana objavio na društvenim mrežama fotografije na kojima se vidi da je izboden nožem. On je napisao da ga je dva puta sa leđa ubo Vladimir Đajić.

Stefan tvrdi da taj slučaj svi pokušavaju da zataškaju, a optužio je Univerzitetski klinički centar RS da mu ne daju otpusnu listu i medicinsku dokumentaciju.

– Iz Kliničkog centra mi ne daju detaljnu medicinsku dokumentaciju u kojoj treba da piše sve detaljno o ranama . Dobio sam samo otpusnu listu u kojoj ne piše ništa konkretno. Doktor Zoran Aničić, koji me je operisao , rekao je da ja to treba da dobijem kao pacijent i da imam pravo na to. Onda sam pisao zahtjev na Paprikovcu da mi daju kompletnu dokumentaciju sa hirurgije, međutim ,poslali su ISTU otpusnu listu ,naravno sa pečatom i potpisom VLADE ĐAJIĆA (rođak navedenog napadača). JASNO JE KO ŠTITI OVOG MOMKA ! – napisao je Stefan na svom Fejsbuk profilu.

Međutim, njegove navode su demantovali iz UKC RS, tvrdeći da iznosi neistine.

Prema riječima načelnika Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS Zorana Aleksića pacijent Stefan Jovičić je odmah po prijemu hirurški zbrinut po svim protokolima liječenja.

Načelnik Aleksić je istakao da generalni direktor UKC RS Vlado Đajić nema nikakvu vezu sa ovim slučajem, te smatra nedopustivim da se direktor Đajić, ljekari i ove ustanova dovode u bilo kakvu vezu sa navodnim zataškavanjem činjenica.

– Naime, otpusno pismo predstavlja medicinski dokument koji svaki pacijent dobija prilikom otpuštanja sa bolničkog liječenja. Pristup medicinskoj dokumentaciji uređen je Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim relevantnim propisima na osnovu kojih svaki pacijent ima nesporno pravo da na lični zahtjev pristupi svojim medicinskim podacima – rekli su u UKC RS.

Oni su dodali da pristup ličnim podacima u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka može biti ograničen u zakonom propisanim slučajevima.

– Međutim, u našoj zdravstvenoj ustanovi takav slučaj nije zabilježen, te demantujemo da je gospodinu Stefanu Jovičiću onemogućen pristup njegovim medicinskim podacima. Medicinsko osoblje UKC RS na čelu sa Đajićem svaki dan 24 časa, časno i odgovorno obavlja svoj posao, spašava živote i pruža najbolju zdravstvenu zaštitu, jer sve navedeno i jeste dužnost i obaveza svih zaposlenih u našoj ustanovi. I ovaj put smo ponosni na naše ljekare, jer su spasili jedan mladi život, te na činjenicu da je pacijent Stefan Jovičić stabilnog zdravstvenog stanja otpušten iz naše ustanove na kućno liječenje – poručili su iz UKC RS.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da je policiji u Čelincu 4. avgusta oko 2.30 časova prijavljeno da je povrijeđen dvadesetjednogodišnjak u mjestu Dubrava Stara.

– Odmah po zaprimljenoj prijavi, izlaskom na lice mjesta uhapšen je V. Đ. (24) iz Čelinca, koji je osumnjičen da je nanio povrede tom mladiću. Na licu mjesta je obavljen uviđaj i preduzete su sve potrebne mjere i radnje u cilju dokumentovanja zaprimljene prijave – pojasnili su u policji.

Oni su dodali da je zbog zadobijenih povreda mladić prevezen u UKC RS, a nakon dobijanje kompletne medicinske dokumentacije o povrijeđenom, nadležno tužilaštvo će kvalifikovati djelo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA