Zašto se svi smiju Vučiću?

1351

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pogibija dva radnika na gradilištu Beograda na vodi velika tragedija za njihove porodice, a opoziciji je poručio da se na ovakvim stvarima ne skupljaju politički poeni.

Povodom ove tragedije Vučić je, sasvim ozbiljno, iznio jedan podatak iz SAD-a, prenio je Blic.

– U Americi svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora, na Đerdapu je sedam radnika poginulo, to nisu manekeni, nikome se nije iskrivila štikla na pisti, to se na građevini događa. Mi imamo daleko manji broj nesreća u odnosu na broj stanovnika u odnosu na druge zemlje. Za nas je ključno pitanje je li država poduzela sve, je li kompanija prijavila radnike, jesu li imali zaštitnu opremu – rekao je Vučić.

Vučićeva poenta je vrlo jednostavna – da je Srbija lider u svijetu po pitanju broja smrti radnika na gradilištima. I stvarno, u poređenju s time da “u SAD-u svakih 10 sekundi gine jedan perač prozora”, to što je 26 radnika poginulo na gradilištima u Srbiji od početka godine nije nešto što bi trebalo previše brinuti, piše Vice.

Jedini problem s ovim rezoniranjem je to što je priču o broju mrtvih perača prozora u SAD-u objavio satirični portal The Onion, i to davne 2011. godine.

O tačnosti podatka prosudite sami. To bi značilo da u Americi svakog sata gine 360 perača prozora, 8 640 svakog dana, 60 480 svake nedjelje, 267 840 svakog mjeseca. Sve ovo bi značilo da u zemlji od 325,7 miliona stanovnika godišnje gine tri miliona 153 hiljade 600 perača prozora.

Naravno, ovakav gaf nije ostao neprimjećen, pa je Vučić bio glavna “meta” na društvenim mrežama, koje su se “usijale” i šale su stizale jedna, drugu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA