Zagor obilježava 50 godina

1088

Na prostoru bivše Jugoslavije, prije tačno 50 godina pojavila se prva domaća epizoda Zagora “Nasilje u Darkvudu” kao 13. broj popularne “Zlatne serije” u izdanju novosadskog “Dnevnika”.

Povodom ovog jubileja u beogradskom klubu “Polet” večeras će biti održana tribina čiji su učesnici Aleksandar Đukanović, istoričar i pisac knjige “Enciklopedija Zagorijana”, i Dušan Mladenović, glavni urednik izdavačke kuće “Veseli četvrtak”, koja danas objavljuje Bonelijeve stripove na srpskom jeziku, a tema je upravo pet decenija života čuvenog strip junaka kod domaćih čitalaca.

Njegova prva jugoslovenska epizoda nije prva italijanska (ovaj serijal kod nas stigao tek sedam godina nakon premijere u matičnoj zemlji), ali ta “prepreka” očigledno nije mogla spriječiti uspjeh koji je Duh sa sjekirom ostvario na ovim prostorima.

Moreno Buratini, jedan od aktuelnih scenarista Zagora, prilikom gostovanja u Srbiji prije nekoliko mjeseci rekao je da je više faktora uticalo da ovaju strip junak, osim u Italiji, stekne toliku popularnost kod srpske publike.

– Stripovi za Zagorom bili su prisutni na kioscima i to je, malo-pomalo, oblikovalo veliki broj ljudi koji su se navikli da ih kupuju i da prate njegove avanture iz mjeseca u mjesec. Ali ima još nešto, postoji zajednička crta koja povezuje srpski i italijanski narod. Imali smo tokom vijekova neku privrženost, osećaj za avanturu i za borbu. Kroz istoriju Srbi su se, kao i Italijani, dosta borili, patili i Zagor to odražava. Mnogo puta je bio ranjen, zarobljen, u zatvoru i u opasnosti, vodio unutrašnje bitke, ali je uvijek nalazio snagu da se ponovo podigne i nastavi dalje. Nikada nije odustajao. To je ono što povezuje naša dva naroda – rekao je Buratini.

Povodom ovog jubileja istog datuma, 50 godina kasnije, biće objavljen šesti broj nove Zlatne serije u izdanju “Veselog četvrtka” i rijetka Zagorova avantura, koja se odigrava u periodu koji kanonski datira prije prve epizode, prije prvog susreta gospodara Darkvuda sa simpatičnim Meksikancem Čikom. U ovom poduhvatu društvo će mu praviti njegov drugi veliki prijatelj, vjerni Tonka, poglavica Mohavka.

Vrhunski tandem Bozeli – Dela Monika, predvodnik “novog” kreativnog tima, podario nam je višestruko nesvakidašnju epizodu. Riječ je o originalnom prvom Almanahu pustolovine, stripu koji je davne 1996. označio početak jedne nove bonelijevske izdavačke avanture i kog je izdavač namjerno “sačuvao” za ovu priliku.

Naslovnu stranu ilustrovao je čuveni Dalibor Talajić, crtač uposlen u Americi i Francuskoj, kome je životna želja oduvijek bila da zvanično postane crtač Zagora.

Takođe, “Veseli četvrtak” je najavio da će se, u saradnji sa kolegama iz “Politikinog zabavnika”, u broju koji će izaći sutra na stranicama ovog čuvenog nedjeljnika prvi put pojaviti Duh sa sjekirom, i to sa epizodom u boji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA