Vučić: Nemaju šta da traže na sjeveru Kosova sa dugim cijevima!

541

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom današnjeg nenajavljenog ulaska pripadnika kosovskih specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova, zadržavanja Srba i zauzimanja vještačkog jezero i hidrocentrale Gazivode.

– Danas je po treći put u posljednjih nekoliko mjeseci, tačnije od 26. marta ove godine, na apsolutno neprimjeren način, najprovokativnijim aktima prištinskih vlasti ugrožen mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koje bi mogle da iskoriste sa jednim dijelom međunarodne zajednice za dalju sotonizaciju naše zemlje – rekao je Vučić.

Gazivode: ROSU, hapšenja i Tači u “šetnji”!?

Dodao je da je u operaciji učestvovalo između 110 i 130 pripadnika policisjkih snaga iz tri grupacije i da su svi naoružani dugim cijevima zauzeli pristupne saobraćajnice, brutalno maltretirali četiri lica, privodili i zadržavali a ni za jednu od tih stvari nisu imali nikakvih razloga ni prava.

– Oni nemaju šta da traže na sjeveru Kosova sa dugim cijevima – naglasio je Vučić.

On je skrenuo pažnju da kosovske bezbjednosne snage smiju samo uz dva uslova da se pojave na sjeveru KiM. Prva je saglasnost NATO, a druga dozvola Srbije.

– Za prvi ne znam da li su imali dozvolu, ali drugi uslov je potpuno pogažen. Da li to znači da dogovori u Briselu vrijede koliko traje konferencija za novinare, a poslije toga ne vrijede ništa? Da li to znači da ćemo ovako imati još 10-15 njihovih akcija u kojima će provocirati Srbe? i u kojima je samo pitanje da li će neko da strada – upitao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao i da se danas vidjelo da srpska suza nema roditelja, da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu.

– Reakcija EU je takva da je rađe ne bih komentarisao – Pozvali su na uzdržanost sve strane, od čega da se uzdržimo? Molim Mogerini, Kocijančić… da mi kažu šta smo uradili? Otvarao sam fabriku u Nišu jer to moj grijeh? Šta smo to uradili Albancima? Čime smo ih uvrijedili, od čega da se uzdržimo? Pitam vas gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja ako možete! – dodao je on.

Poslije današnjih incidenata na Kosovu u Metohiji predsednik Srbije je zamolio Srbe na sjeveru Kosova da budu mirni, kao i da napuste barikade u Zubinom potoku, da se vrate svojim kućama i da uvijek pitaju svoju državu Srbiju!

Zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova i Metohije i zabrane kretanja Srbima koji su bili u Centru za ekologiju i sport, državni vrh Srbije je oštro reagovao i zatražio od KFOR-a i predstavnika međunarodne zajednice da hitno reaguju. Prema beogradskim medijima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti. On je sa Mojsilovićem na posebnoj lokaciji obavio konsultacije sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Uskoro opširnije…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA