Vlast Srpske tvrdi: Vučić rekao istinu, Zapad se miješa u izbore

4589
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Izjava predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića da se pojedine zapadne zemlje direktno miješaju u ovogodišnje opšte izbore u BiH u vladajućim krugovima u Srpskoj, prvenstveno SNSD-u, dočekana je kao potvrda onoga što govore već duži period.

Vučić, koji zvanično “ne želi da se miješa u izbore u Republici Srpskoj i BiH” sinoć je gotovo direktno prozvao aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koji na oktobarskim izborima  pokušava obezbijediti još jedan mandat, a potom izjavio da će nakon 7. oktobra iznijeti “frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj”.

Sačekaće kraj izbora

– Sačekaću kraj izbora, mi se nećemo miješati u odluku našeg naroda u RS, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila u izbore u RS. I još da nađu Srbe koji će Srbiju da optužuju za miješanje, onda vam je sve jasno – rekao je on.

Aleksandar Vučić

Kazao je da miješanje ide do te mjere da ambasadori zapadnih zemalja zovu ljude sa lista pojedinih stranka, i prijete im da ne smiju da promijene stranu ili bi u protivnom “odgovarali za zločine i koje su počinili, i koje nisu počinili”.

– Ovakvu knjigu imam da se vidi kako to izgleda, a naši Srbi su našli da Srbiji drže pridike… šta ćete… Srbija je uvijek sve znala da istrpi – rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ističe da je i predsjednik Srbije potvrdio da ima saznanja da se strane ambasade miješaju u izbore u Republici Srpskoj i da je “pred Srpskom 10 vrlo teških predizbornih dana”.

– A Ivanić je ranije izjavio da se Srbija miješa u izbore u BiH. Znate zašto je to rekao? Zato da Vučić ne bi došao ovdje da bi otvorili bolnicu u Kansindolu i time je nanio ozbiljan udarac Srbiji – rekao je Dodik.

Krivično djelo

Siniša Karan

On je ocijenio da bi, da je BiH normalna država, nakon bolne i strašne Vučićeve izjave sada reagovale agencije za sprovođenje zakona koje su angažovane da se bore protiv nepravilnosti u izbornom procesu.

 – Miješanjem u izbore u BiH međunarodna zajednica čini krivično djelo – rekao je Karan.

Istina poznata 23 godine

On je ponovio da se u izbore u BiH najviše miješa stara američka administracija sa ambasadorom Morin Kormak na čelu.

– Tu su i Britanci i neki drugi predstavnici međunarodne zajednice koji se svojski trude da na vlasti održe Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Dragana Mektića i druge članove Saveza za pobjedu – rekao je Dodik.

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da se dio međunarodne zajednice direktno miješa ne samo u izbore u BiH, nego u kompletno oblikovanje BiH, a “sve s ciljem stvaranja unitarne BiH”.

– Miješanjem u izbore želi se na političku scenu dovesti politička opcija koja će biti korespondentna sa politikom dijela međunarodne zajednice, a to je stvaranje jakih institucija BiH i vrlo slabih institucija Republike Srpske ili gotovo njenog nestanka. Vučić je rekao istinu koja je poznata 23 godine. U toj korespondenciji, saglasnosti sa takvom politikom dijela međunarodne zajednice koja je usmjerena, a to izvlačimo iz izjave gospodina Vučića, prema dominantnoj Republici Srpskoj učestvuju srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH što je katastrofalno i poražavajuće, čini mi se najdrastičnije u odnosu na sve ove godine – rekao je Karan.

On je dodao da je upravo to razlog zbog čega dio međunarodne zajednice želi da se miješa u izbore u BiH i određuje ko će pobijediti, te napomenuo da je Dejtonski mirovni sporazum uveo međunarodnu zajednicu u institucionalni okvir BiH.

– Oni su u Ustavnom sudu BiH, još imamo visokog predstavnika. BiH je zemlja pod strašnim protektoratom, zemlja ograničenog suvereniteta. U isto vrijeme, imaju direktan uticaj na pravosudne institucije, na tužilaštvo, na sud. Vidite iz izjave gospodina Vučića da oni prijete krivičnim progonom onih koji ne budu slušali – rekao je Karan.

Nebojša Radmanović
Rade potpuno otvoreno

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da je važno to što je predsjednik Srbije potvrdio da strane sile protiv aktuelne vlasti u Republici Srpskoj rade potpuno otvoreno, posebno sada pred izbore.

– SNSD je već ukazivao na uticaj pojedinih ambasada u BiH na ukupnu političku klimu i na rezultate izbora, te da je posebno važno što je to potvrdio i predsjednik Srbije. Očigledno je da Vučić nije mogao da izdrži da građanima Srbije i Republike Srpske ne kaže ono što zna. Jasno je koga protežiraju ti iz ambasada, prije svega zapadnih. Nama je to bilo jasno od početka i na to smo ukazivali ponekad i grubo. To je nedopustiva situacija koja ne postoji nigdje u svijetu osim u BiH, koju mi moramo nekako prevazići – poručio je Radmanović.

Brutalno miješanje

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da je na sceni “brutalno miješanje Zapada u izbore u BiH”.

– Evidentno je i da Republiku Srpsku čeka jedan težak period, te da atlantski centri moći, koji sada u miru pokušavaju da realizuju sarajevske ratne ciljeve, polako gube nerve jer su zacrtali da njihovi favoriti moraju da pobijede – rekao je Anđelković.

On je dodao da SNSD to prevazilazi zajedno sa narodom u Republici Srpskoj koji razumije i podržava ovu stranku i ne može nikada podržati one koje protežiraju ambasade.

– Još ne znamo šta će Vučić sve reći, ali pretpostavljamo da se radi o uticaju stranaca na razne političke partije, prije svega pritisak na nas iz SNSD-a i vladajuće koalicije, a podrška za one koji su na vlasti u Sarajevu – smatra Radmanović.

Radmanović je naglasio da je strah od gubljenja izbora kod opozicije veliki, te da oni preduzimaju sve moguće poteze da bi ukazali da neko drugi radi protiv njih.

– Zbog toga je Ivanić ušao potpuno nepolitično i nediplomatski u situaciju da optuži Srbiju, maticu srpskog naroda, koja bi trebalo da bude i njegova matica, da se miješa u izbore samo zbog toga što je Vučić rekao da će doći na otvaranje bolnice u Istočnom Sarajevu – naveo je Radmanović.

On tvrdi da je Ivanić time htio da sakrije miješanje u izbore ambasada i nekih ljudi koji nisu iz ambasada, a koji su došli posebno za ovu priliku iz inostranstva, te da “prebaci lopticu” na drugu stranu.

– Odgovor je dobio i to od predsjednika Vučića, a i još će ga dobiti poslije izbora – rekao je Radmanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.