Veliki požar zahvatio šumu na Pelješcu (FOTO, VIDEO)

466

Hrvatskim vatrogascima koji se bore protiv požara na poluostrvu Pelješac, zbog čega je evakuisano 40 ljudi, u pomoć stiže i grupa od 50 vojnika, kao i dva helikopera.

Požar je zahvatio travu i nisko rastinje na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, a jaka bura razbuktala je vatru koja se približila selu.

Županijski komandir Stjepan Simović kazao je za Dalmacija Danas da je situacija problematična.

– Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali nam jak vetar otežava gašenje. Dugi dan je pred nama – rekao je Simović.

Požar se oko podneva usmjerio ka kućama i situacija je sve opasnija.

– Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći da uzlete, da pomognu barem u jednom djelu – kazao je Simović.

Pelješac stanje iz minute u minutu pratite na Vatrogasci – Oni su naši Heroji

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Utorak, 25. Septembar 2018.

Pošto se požar nije smirivao, a nakon što je vatra došla blizu sela Mokalo izdata je naredba za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuisani na igralište Orebić.

Sazvana je sjednica Štaba civilne zaštite Opštine Orebić, a članovi Štaba civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije danas na teren su upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uslova kanaderi nisu mogli da djeluju pa su sletjeli na splitski aerodrom.

– Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti – saopšteno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Pelješac

Posted by Vatrogasci – Oni su naši Heroji on Utorak, 25. Septembar 2018.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA