Korisnici Android i iPhone telefona znaju da njihovi uređaji posjeduju opciju globalnog pozicioniranja, ali vjerovatno ne znaju da telefon u “tajnoj” memoriji čuva apsolutno sve lokacije na kojim su bili.

Telefoni pamte sva mjesta na koja odete – kafiće, restorane, prodavnice, pumpe, škole, fakultete. Neke aplikacije, poput Instagrama, G i Messengera imaju svoje posebne dijelove gdje skladište podatke o kretanju korisnika. Ovdje treba reći da ovo nema veze sa “tagovanjem”, odnosno prijavljivanjem na lokaciju u aplikacijama poput Facebooka ili Instagrama – ovi podaci se čuvaju u samom telefonu, prenosi Nedeljnik.

Na svu sreću, ovim podacima možete lako pristupiti i obrisati ih. Ako koristite Android telefon, idite u Podešavanja, onda Lokacija (Location services). Ovdje možete da vidite, za svaku aplikaciju posebno, koliko podataka o kretanju je prikupila. Takođe, ovde možete i iskjučiti korišćenje lokacije na vašem telefonu.

Ako koristite iPhone, idite u Podešavanja, pa onda Privatnost (Privacy), pa onda Lokacija (Location Services). Na dnu ovih podešavanja je i opcija System – Frequent Locations. Ovdje možete pogledati sve lokacije na kojima ste bili, čak i koliko puta ste posjetili neko mjesto.

Moderni telefoni imaju pregršt opcija koje nam mogu biti korisne. Zato treba da poznajemo svoje uređaje kako bismo sačuvali svoju privatnost, kao i da lični podaci iz naših telefona ne bi završili negdje na Internetu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA