Ustavni sud BiH nenadležan za ćirilicu u entitetima

614

Ustavni sud BiH, zbog nenadležnosti za odlučivanje, odbacio je kao nedopušten zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.

Ustavni sud BiH je u obrazloženju odluke naveo da poštovanje principa konstitutivnosti naroda i principa nediskriminacije, kao pitanje koje je i u nadležnosti entiteta Federacije BiH (FBiH), prije svega pokreće pitanje usklađenosti akata koji sadrže odredbe o ovom pitanju sa ustavom entiteta, za koje je konačni autoritet entitetski ustavni sud.

Imajući u vidu relevantnu praksu Ustavnog suda FBiH, njegovu presudu od 16. maja, Ustavni sud BiH smatra da ne postoje ni okolnosti koje bi ukazale na to da taj entitetski sud tumači i primjenjuje entitetski ustav suprotno Ustavu BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovih ustava podnio je Mladen Bosić, u vrijeme podnošenja zahtjeva zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud obavio je i raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, tada zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH sa odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a odluku u ovom predmetu će donijeti na jednoj od narednih sjednica.

U saopštenju se navodi da Krišto smatra da su osporene odredbe, koje se odnose na preduzimanje prisilnog tretmana s ciljem prikupljanja dokaza, suprotne Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji jer ne preciziraju stepen do kojeg je prisilni medicinski zahvat neophodan za pribavljanje dokaza, opasnost po zdravlje osumnjičenog, način na koji je procedura zahvata sprovedena, fizički bol i psihičku patnju koju je zahvat prouzrokovao.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici biće dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.