Uklonjena avio-bomba iz Sane u Novom Gradu (FOTO)

1021

Tim za podvodno deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite danas je iz korita rijeke Sane u Novom Gradu uklonio avio-bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata, koja je zatim neutralisana u napuštenom kamenolomu u Petkovcu.

Direktor ove uprave Mile Međed rekao je da se radilo o zahtjevnoj akciji koja je uspješno odrađena.

– Riječ je o eksplozivnoj napravi teškoj 226 kilograma, koja u sebi ima 40-50 kilograma eksploziva. U današnjoj akciji posmatrači su bili kolege iz Ministarstva unutrašljih poslova Češke, s kojima imamo jako uspješnu saradnju unazad godinu i po dana – rekao je on.

Prema njegovim riječima, timovi za deminiranje i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite osposobljeni su i opremljeni za zadatke koji su u njihovoj nadležnosti.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača naveo je da je današnja akcija bila veoma važna i da su segmenti bili dobro pripremljeni.

– Sama akcija uklanjalja bombe iz korita trajala je 30 minuta što pokazuje da su sve službe dobro odradile pripremu – rekao je on.

Drljača je rekao da na lokaciji na kojoj je danas izvedena akcija, ispod mosta na rijeci Sani ima još jedna avio-bomba, a uzvodno kod željezničkog mosta njih nekoliko.

U pripremi ove akcije rečeno je da će u narednom periodu timovi Republičke uprave Civilne zaštite sa kolegama iz Češke obaviti izviđanje korita rijeke Sane i lociranje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i da će ovaj posao trajati 10 do 15 dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA