U pećini pronašli najstariju pivaru na svijetu

653

Istraživači tvrde da su pronašli najstariju pivaru na svijetu s ostacima piva starog 13 000 godina.

Otkriće je zabilježeno u praistorijskoj pećini u blizini Haife u Izraelu dok su istraživači proučavali grobnicu polunomadskih lovaca-sakupljača. Danas se vjeruje da se pivo počelo praviti prije 5 000 godina, ali, ukoliko su tvrdnje istraživača tačne, granica se značajno pomijera.

Istraživači smatraju da je pivo pravljeno kako bi se koristilo u ritualima u čast mrtvih.

Profesorica s Univerziteta Stanford Li Liu je rekla da istraživači pokušavaju utvrditi koju biljnu hranu su jeli ljudi koji su živjeli između paleolitskog i neolitskog doba kada su otkrili tragove alkohola zasnovanog na pšenici i ječmu.

Analizirani tragovi su pronađeni u kamenim posudama na oko 60 cm ispod površine tla u pećini. Posude su korištene za čuvanje i spremanje hrane od različitih vrsta biljaka uključujući zob, mahunarke, lan i slično.

Praistorijsko pivo je vjerovatno izgledalo mnogo drugačije od današnjeg. Istraživači su uspjeli rekreirati to pivo i uporediti ga s ostacima koje su pronašli. Pvo pivo se sastojalo od žitarica za proizvodnju slada, potom bi uslijedilo zagrijavanje i fermentacija “divljim” kvasom. Piće je fermentisano, ali je vjerovatno bilo slabije od “modernog” piva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA