Uništeni drevni grad Palmira, koji je Islamska država gotovo sravnila sa zemljom, trenutno se restaurira i postoji mogućnost da će već 2019. biti dostupan turistima.

Palmira je bila jedan od najvažnijih kulturnih centara drevnog svijeta, a ID ga je okupirala dva puta i demolirala mnoge drevne građevine. Iako je učinjena nepopravljiva šteta, sirijska vlast preuzela je Palmiru u martu 2017. godine.

Unesko vodi projekat restauracije znamenitosti i nada se da će Palmira prve turiste dočekati već na ljeto naredne godine.

– U pitanju je svjetska istorija koja ne pripada samo Siriji. Čitav svijet se nudi da finansijski pomogne obnovu Palmire, jer je njen značaj internacionalna – saopšteno je iz gradske administracije Homsa, u čijoj se oblasti nalazi Palmira.

Ostaci statua su transportovani u Damask, gdje su obnovljeni uz pomoć stručnjaka iz Moskve. Takođe, rekonstrukcija traje i u Alepu, gdje je 30 odsto starog grada uništeno, a 60 odsto ozbiljno oštećeno. Obnavljaju se i hoteli, koji već polako počinju da rade, a vodiči se osposobljavaju da što prije krenu sa turama.

Ipak, pitanje je koliko hrabrih turista će od samog početka tura krenuti put drevnog grada, s obzirom na to da su vlade mnogih zemalja upozorile svoije građane da je Sirija i dalje ratna zona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA