Tragedija u Indoneziji se mogla izbjeći

507

Sistem za rano upozoravanje na cunami, koji je mogao da spriječi smrt 832 osobe u Indoneziji, već godinama nije u funkciji jer je – u fazi testiranja.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, 832 osobe poginulo je u cunamiju koji je posle zemljotresa u petak pogodio indonežansko ostrvo Sulavezi.

Ovaj visokotehnološki sistem, sa senzorima na morskom dnu i optičkim kablovima, u probnoj je fazi oko pet godina, a trebalo je da zamijeni sistem koji je postavljen pošto je u zemljotresu i cunamiju u tom regionu poginulo oko 250 000 ljudi 2004. godine, prenosi AP.

Zbog nedostatka 100 000 dolara koliko je potrebno da bi se projekat završio, novi sistem nikada nije ni izašao iz faze prototipa.

Ako proradi, u svakom slučaju je kasno za središnji dio ostrva Sulavezi, gdje su talasi visoki šest metara i zemljotres jačine 7,5 stepeni usmrtili najmanje 832 osoba u gradovima Palu i Dongala, tragično ukazavši na slabost postojećeg sistema, zaključuje američka agencija.

Potpredsednik Indonezije Jusuf Kala je izjavio da bi broj žrtava mogao da bude i hiljade ljudi, navodi britanska agencija.

Agencija AP je navela da je vojnim i komercijalnim letjelicama, uključujući i helikoptere, u ugrožene oblasti upućena humanitarna pomoć.

Crveni krst je saopštio da nema informacije iz Dongale i da je to veoma zabrinjavajuće.

– Ovo je već tragedija, ali moglo bi da bude mnogo gore – navodi Crveni krst.

Šef nacionalne agencije za spasavanje je rekao da su se spasioci u tu oblast uputili helikopterom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA