Tači proglasio braću Bitići nacionalnim herojima

681

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, na svom Tviter nalogu, objavio da je braću Bitići proglasio nacionalnim herojima Kosova.

– Bila mi je čast da proglasim braću Bitići za nacionalne heroje. Oni su dali živote za slobodu Kosova. Neka njihove hrabre duše počivaju u miru. Njihovo odvratno kidnapovanje i ubistvo koje je naredila Vlada Srbije ne mogu ostati bez osude i bez odgovora na sudu – napisao je Tači.

Podsjetimo, prije ove Tačijeve zvanične potvrde, američki marinac albanskog porijekla, Marko Kepi, objavio je na Tviteru da su braća Bitići proglašeni kosovskim nacionalnim herojima u konzulatu Kosova u Njujorku.

Slučaj braće Bitići jedno je od otvorenih pitanja u odnosima Srbije i SAD, budući da američki zvaničnici na svim nivoima već godinama od Srbije traže procesuiranje odgovorih za taj zločin.

Braća Bitići su bili američki državljani, albanskog porekla, koji su bili pripadnici tzv. OVK, a 26. juna 1999. su, pri pokušaju krijumčarenja romskih porodica sa teritorije Kosmeta u centralnu Srbiju uhapšeni.

Prekršajno su osuđeni u Prokuplju 27. juna na 15 dana zatvora. Na zahtjev za uslovno puštanje, odobreno im je da izađu tri dana ranije. Obaviješten da će biti pušteni na slobodu, komšija Miroslav ih čeka na glavnom ulazu. Međutim, oni su 8. jula 1999. godine izvedeni na sporedni izlaz zatvora u Prokuplju, odakle su ih predstavnici srpskih vlasti odveli u Petrovo Selo, ilegalno zadržali i kasnije pogubili.

Odvedeni su u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije gdje su, nakon dva dana, ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tijela kosovskih terorista Albanaca.

Tijela trojice braće su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, blizu policijske stanice. Tijela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na glavi. U grobnicama u Petrovom Selu pronađena su tijela još 67 muškaraca i sedam žena sa Kosova. Tijela su dovezena u hladnjači, preko Istočne Srbije, a na njihovom ukopavanju u masovnim grobnicama u Petrovom Selu, su bili angažovani komunalni radnici.

Vijeće za ratne zločine je u Beogradu 2009. oslobodilo krivice Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, optužene za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnijelo je žalbu na presudu kojom su ova dvojica bivših pripadnika MUP-a Srbije oslobođeni optužbi za ratni zločin u predmetu “braća Bitići”.

U srijedu 9. maja 2012. je pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izrečena oslobađajuća presuda optuženima za pomaganje u ubistvu braće Bitići, jer nije dokazano da su izvršili krivična djela za koje se terete. U presudi stoji da nema dokaza ko je i gdje ubio braću Bitići, niti da je za ubistva odgovoran MUP Srbije.

Zvaničnici i analitičari smatraju presuda za ubistvo braće Bitići oslikava nespremnost zemalja u regionu da se suoče sa ratnim zločinima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA