Svjedoci dali alibi optuženima u predmetu “Trezor”

721

U Okružnom sudu u Banjaluci danas je nastavljeno suđenje sedmorici optuženih u predmetu “Trezor” na kome su svjedoci odbrane dali alibije Siniši Straživuku (49) i Aljoši Galiću (29) za vrijeme kada su izvršene pljačke transporta novca od agencije “Alpha security” kojima je ukradeno 572 857 KM, te transporta novca “Pošta Srpske” kada je ukradeno 229 854 KM.

Straživuk i Galić terete se da su zajedno sa još pet optuženih bili članovi zločinačkog udruženja koje je od 2008. do 2011. godine izvršilo više razbojništava u kojima je ukradeno oko dva miliona maraka. Osim njih optuženi su još i Jovica Karać, Miloš Mrđen, Tomislav Knežević, Željko Pavlović, te Đorđe Ćulum.

Straživukov rođak Milorad Straživuk u sudu je izjavio da su njih dvojica 18. januara 2010. godine pekli pečenice za Jovandan. Upravo tog dana je oko 8.40 časova izvršena pljačka u krugu banjalučkog “Metala” u Pilanskoj ulici kada su maskirani razbojnici presreli blindirano vozilo “Alpha securitya” i pod prijetnjom automatskim puškama ukrali 572 857 KM. Došlo je i do pucnjave u kojoj je povrijeđen radnik “Alpha securitya”.

– Sjećam se da smo taj dan Siniša i ja pekli pečenice za krsnu slavu Jovandan. Posao smo započeli ujutro i završili smo negdje oko 15.30 časova – rekao je Milorad Straživuk.

Svjedoci Marinko Dobraš i Đorđe Matić u sudu su posvjedočili da su 6. maja 2008. godine, zajedno sa komšijom Aljošom Galićem pripremali meso za njegovu slavu Đurđevdan. Upravo tog dana razbojnici su u Salakovcu, na putu Banjaluka – Gornji Ribnik, opljačkan transport novca “Pošta Srpske” kada su od radnika agencije “Centurion” oteli 229 854 KM.

Tužilac Živana Bajić upitala je svjedoke da li su svjesni da je davanje lažnog iskaza krivično djelo, na šta su oni odgovorili pozitivno, ali i pored toga nisu odustajali od svog svjedočnje. Na kraju ona je prigovorila iskazima svih svjedoka odbrane, tvrdeći da je njihovo svjedočenje smišljeno i sračunato s ciljem da se pomogne optuženima.

Sedmorici optuženih u predmetu “Trezor” na teret se stavlja da su bili članovi zločinačkog udruženja koje je izvršilo pljačku 1 035 230 KM iz Komercijalne banke, pljačku radnika “Alpha securitya” od kojih su oteli 572 857 KM, pljačku transporta novca “Pošta Srpske” kada je zaštitarima “Centuriona” ukradeno 229 854 KM, te pljačku 33 468 KM iz Raiffeisen banke.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA