Sutra štrajk upozorenja u javnim medicinskim ustanovama Srpske

748

Strukovni sindikat doktora medicine Srpske najavio je za sutra, u 11 časova, štrajk upozorenja u svim javnim medicinskim ustanovama u Republici Srpskoj.

U novom saopštenju za medije ovaj sindikat upozorava poslodavce u svim javnim zdravstvenim ustanovama da je nezakonito svako mješanje ili bilo kakvo ograničavanje prava radnika da slobodno učestvuju u navedenom štrajku upozorenja i da će protiv svih lica koji budu ograničavali ili onemogućavali provođenje navedene legalne i legitimne sindikalne aktivnosti biti podnesene krivične prijave u skladu sa KZ RS.

Saopštenje Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske prenosimo u potpunosti:

– Pozivajući se na odredbe člana 1. stav 3., člana 4. stav 3., člana 6., stav 2. i člana 13. Zakona o štrajku (Sl. glasnik RS“ broj 111/88), Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, kao jedini reprezentativni sindikat u granama djelatnosti medicinske stomatološke prakse i bolničkoj djelatnosti, dana 19.09.2018.godine sa početkom u 11.00 časova u svim javnm zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, organizuje štrajk upozorenja u granama djelatnosi medicinska i stomatološka praksa i bolnička djelatnost.

Protiv ove odluke poslodavac u JZU Bolnica Istočno Sarajevo zatražio je od Rrepubličke uprave za inspekcijske poslove da utvrdi da navedeni štrajk upozorenja nije u skladu sa Zakonom o štrajku.

Dana 18.09.2018.godine izvršena je vanredna inspekcijska kontrola u Strukovnom sindikatu doktora medicine kojom prilikom je utvrđeno da se navedeni štrajk upozorenja organizuje u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i odluci Strukovnog sindikata doktora medcine Republike Srpske, kao jedinog reprezentativnog sindikata u navedenim granama djelatonsti u zdravstvu, a na osnovu čega je utvrđeno i da je zahtjev za zabranu štrajka neosonovan.

Na osnovu navedenog Strukovni sindikat doktora medicine RS ponovo upozorava poslodavce u svim javnim zdravstvenim ustanovama da je nezakonito svako mješanje ili bilo kakvo ograničavanje prava radnika da slobodno učestvuju u navedenom štrajku upozorenja i da će protiv svih lica koji budu ograničavali ili onemogućavali provođenje navedene legalne i legitimne sindikalne aktivnosti biti podnesene krivične prijave
u skladu sa KZ RS.

Ujedno pozivamo članove sindikata i zdravstvene radnike da ovom Sindikatu i MUP-u RS prijave sve slučajeve nezakonitog ometanja štrajka upozorenja – stoji u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA