Sud: Le Penova mora na psihijatrijski pregled!

322

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen pobunila se danas protiv odluke suda da joj nametne psihijatrijski pregled, po zakonu, jer je u decembru 2015. na Tviteru dijelila slike zločina “Islamske države”.

– Ovo je nebulozno. Režim stvarno počinje da se plaši – navela je ona na Tviteru uz fotografiju odluke o pregledu.

Sudsko naređenje datira od 11. septembra i donijela ga je sudija koji vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za “širenje nasilnih slika”. Sudija je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen “što je prije moguće”.

– Vjerovala sam da imam pravo na sve: e pa ne! Zbog osuđivanja užasa “Islamske države” u tvitovima, “sud” mi je odredio psihijatrijsko vještačenje! Dokle će ovo ići?! – upitala je liderka Nacionalnog okupljanja.

Pregledom treba da se utvrdi da li je ona “sposobna da razumije riječi i odgovori na pitanja”, kao i da li je “navodni prekršaj povezan sa faktičkim ili biografskim elementima osobe o kojoj se radi”.

Kaznena procedura za djelo za koje je Le Pen optužena nalaže medicinsko vještačenje, navelo je tužilaštvo u Nanteru.

Le Pen, koja je i poslanik u parlamentu, izjavila je da neće ići na pregled i dodala da “čeka da vidi kako će je natjerati”.

Njene pristalice su izrečenu mjeru ocijenile kao diktatorsku.

– Zatvaranje protivnika na psihijatriju je bila specijalnost totalitarnih režima – rekao je njen saradnik Luj Alio.

Lider ljevičarske Nepokorene Francuske Žan-Lik Melanšon je ocijenio da to “nisu ispravni metodi za potiskivanje ekstremne desnice”.

Le Pen je sporne tvitove objavila 16. decembra 2015, kao odgovor novinaru kog je optužila da “povlači paralele” između “Islamske države” i tadašnjeg Nacionalnog fronta.

Na slikama je bilo prikazano gaženje tenkom sirijskog vojnika, spaljivanje jordanskog pilota i odsijecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA