Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika ispred UKC RS

2447
Štrajk

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske održao je danas polučasovni štrajk upozorenja ispred Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci na kojem se se okupilo više desetina zdravstvenih radnika.

Predsjednik Strukovnog sindikata RS Miodrag Femić rekao je da radnici traže povećanje plata za 25 odsto, kao i izdvajanje toplog obroka i regresa iz osnovne plate. Femić je istakao da supozvali Vladu RS na javni socijalni dijalog i fer sporazum.

– Tražimo redovnu isplatu plata i naknada do tridesetog u mjesecu, redovnu uplatu doprinosa i poreza, kao i redovnu isplatu prevoza i jubilarnih nagrada. Štrajk upozorenja je organizovan i u drugim opštinama RS. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, stupićemo u generalni štrajk – kazao je Femić.

Femić je ranije istakao da doktori medicine i svi zdravstveni radnici u RS nemaju uslova, kadrove ni materijala za rad, a zdravstveni sistem u Srpskoj, kako je istakao, opstaje isključivo na herojstvu i požrtvovanosti zdravstvenih radnika.

– Zdravstveni radnici više nisu u stanju da pruže kompletnu zdravstvenu uslugu po zakonu, jer nemamo sredstava, a nema ni zdravstvenih radnika jer sve što valja, odlazi. Nema materijala ni uslova za rad. Medicinski radnici nisu krivi za ono što se dešava. Ovaj sistem opstaje na, da tako kažem, mazohizmu zdravstvenih radnika koji poturaju leđa i gdje treba i gdje ne treba – istakao je Femić.

Šef sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Neno Dobrijević smatra da je sindikat sazrio i da je ovaj štrajk upozorenja više nego neophodan.

– Sindikat je shvatio da mora doći do borbe. To je bio štrajk upozorenja koji nije remetio rad ustanova. To je ujedno i upozorenje vlasti da riješe nagomilane probleme. U FBiH su riješili ta statusna pitanja, a rješavali su ih nekoliko puta – istakao je Dobrijević.

Osuda Bogdanića

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić je rekao da je današnji štrajk upozorenja bio u službi politike i Saveza za promjene. On je istakao da je  Miodrag Femić do sada jasno stavio do znanja “da se ne bavi problemima zdravstvenih radnika nego politikom”.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA