Stiže gorivo budućnosti, cijene i za 50 odsto niže?

573

Niskotarifni avio-prevoznik SpajsDžet uspješno je obavio prvi testni let u Indiji s pogonom na mlazno biogorivo.

Let od Dehraduna do indijske prestonice, Nju Delhija, trajao je skoro 45 minuta i obavljen je avionom Bombardije K400, prenijela je Raša tudej. U testnom letu je učestvovalo 20 ljudi, među kojima su bili i zvaničnici vazduhoplovnog regulatornog tijela DGCA i rukovodioci SpajsDžeta.

Prema saopštenju kompanije, avion je koristio mješavinu od 75 odsto mlaznog goriva za gasne turbine (ATF) i 25 procenata biogoriva, koje je od biljke jatrofa razvio Indijski institut za naftu (IIP).

Iz SpajsDžeta navode da je prednost korišćenja mlaznog biogoriva umjesto goriva za gasne turbine (ATF) u tome što se smanjuje emisija ugljenika i povećava efikasnost potrošnje goriva.

Predsjednik i generalni direktor avio-kompanije Adžaj Sing nazvao je ovaj let “istorijskim događajem”, ističući niske troškove biomlaznog goriva i značajno smanjenje emisije ugljenika.

– Biomlazno gorivo može da smanji našu zavisnost od tradicionalnog avio-goriva do 50 odsto po svakom letu i da snizi cijene – rekao je Sing.

Prema Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni prevoz (IATA), avio-industrija učestvuje sa dva procenta u ukupnoj globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte. Ova asocijacija je postavila cilj da se do 2025. godine milijardu putnika prevozi avionima koji koriste mješavinu “obnovljive čiste energije” i fosilnih goriva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA