Šta stoji u “povjerljivom izvještaju” o Kosmetu?

405

Promjena granica na Kosovu ne bi prošla bez nasilja, navedeno u povjerljivom izvještaju sačinjenom za potrebe Evropskog savjeta za spoljne odnose, piše Koha ditore.

Izvještaj, u koji je prištinski list imao uvid, sadrži tri strane, a priredili su ga Norbert Retgen, aktuelni predsjednik Odbora za spoljne poslove u njemačkom parlamentu, i Robert Kuper, bivši supervizor u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine, a na osnovu razgovora sa ambasadorima više evropskih zemalja u Prištini.

Navedeno je da je tzv. kosovski predsjednik, Hašim Tači počeo da gubi podršku stranih posmatrača na Kosovu, dok bi među protivnicima njegove ideje za promjenu granica i razmjenu teritorija mogli da budu i tzv. premijer Ramuš Haradinaj, tzv. predsjednik parlamenta Kadri Veselji, kao i opozicioni pokret Samoopredjeljenje.

– Obe strane u debati o ideji “korekcije granica” su jasno definisane: premijer Ramuš Haradinaj, predsjednik parlamenta Kadri Veselji, i Samoopredjeljenje protive se ideji, dok je predsjednik Hašim Tači glavni zagovornik – stoji u pomenutom izvještaju.

Retgen i Kuper ukazuju da, uprkos svim razlikama u stavovima zemalja o ideji teritorijalne razmjene, evropski ambasadori sa kojima su razgovarali, jedinstveni su u stavu da do promjena granice ne može doći mirnim putem i da bi to podstaklo Srbe na iseljavanje s Kosova.

Koha prenosi i da u završnom dijelu izvještaja piše da su dvije ideje, Zajednica srpskih opština i vizna liberalizacija za Prištinu, kako se navodi, mrtve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA