Šta se dešava sa organizmom kad prestanete sa redovnim seksom

1196

Iako se o tome ne priča, neka istraživanja pokazala su da se Balkanci u prosjeku seksaju 134 puta godišnje. S druge strane, prosječni Britanac do smrti ima odnos 5 778 puta.

Bez obzira na to jeste li osoba koja misli da je to previše ili ona kojoj je to premalo, “sušna” razdoblja kad-tad se događaju svima. Sudeći po istraživanjima, loša vijest je da ostavljaju trag na našim tijelima i psihi.

Ovo su stvari koje će vam se dogoditi ako se ne seksate:

Gubite libido

Da, čini se da je s libidom situacija takva da ili ćete ga iskoristiti ili ćete ga izgubiti.

– Dio ljudi koji se suzdržavaju od seksa osjeća se bezvoljno, bez imalo vitalnosti i želje za seksom. Daleko od očiju, daleko od srca je scenarijo koji se dogodio nekim mojim pacijentima – rekla je seksualna terapeutkinja Sari Kuper za Reader's Digest.

Za neke seks postane primamljiv tek kad ga nema, a pokazalo se da to najviše vrijedi za žene koje ulaze u menopauzu.

Vaginalni zidovi slabe

I ovo se odnosi na žene u menopauzi.

– Bez redovnih polnih odnosa, zidovi vagine slabe, a seks nakon toga može biti bolan – tvrdi Sari.

Štaviše, Sjevernoameričko društvo za žene u menopauzi savjetuje redoviti seks kao metodu da očuvate vaginalno zdravlje tokom menopauze.

Smanjena lubrikacija

I opet loša vijest za žene u menopauzi. Ono što uzrokuje smanjenu lubrikaciju jest nedostatak hormona estrogena.

– Mlade žene u 20-ima i 30-ima imaju puno estrogena koji se brine da su tkiva intimnih dijelova zdrava, elastična i vlažna. Neko u šezdesetima nema toliko estrogena i izgubio je dio toga – pojasnila je doktorica Laurin Streičer.

Menstruacije postaju bolnije

Ne moramo ni govoriti da su opet time pogođene žene jer, očito, muškarci nemaju ciklus. Iako se ne čini tako, seks tokom ciklusa može ublažiti bolove.

– Maternica je zapravo mišić i kod većine žena ona će se stegnuti kad dožive orgazam, zbog čega će krv teći brže i smanjiće se menstrualni grčevi – kaže Štreičer, dodajući da će navala endorfina zbog orgazma, takođe, ublažiti bolove.

Smanjuje se rizik od infekcija urinarnog trakta

Postoji i nešto pozitivno. Izbjegavanjem seksa smanjuje se opasnost od polno prenosivih bolesti i infekcija urinarnog trakta.

Erektilna disfunkcija

Još jedan primjer stvari koje gubite ako ih ne koristite. Buste piše da je jedna studija pokazala da manjak seksa izaziva probleme s erekcijom, najčešće kod starijih muškaraca.

Podložniji ste stresu
Seks je oblik opuštanja od stresa pa se teže nositi s pritiscima svakodnevice kad ga nema.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA