Šta nam donosi 7. Tuzla film festival?

569

Tuzla će i ove godine, od 12. do 19. oktobra, biti centar filmske umjetnosti i to pod okriljem 7. Tuzla film festivala. Publiku očekuje ponuditi raznolik sadržaj, dosta kvalitetnih ostvarenja, ali i neke novine.

Kao što je to bilo i prethodnih godina, filmovi će biti prikazani u šest kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani, snimaj bilo čim kao i future generation short films. Festival će svečano biti otvoren u Bosanskom kulturnom centru, gdje će se nakon toga održavati projekcije za mlade, a sve ostale projekcije filmova pomenutih kategorija odražavat će se u Narodnom pozorištu Tuzla.

Zbog velikog broja filmova koji pristižu na adresu Festivala, odluka je da ovogodišnje izdanje festivala traje osam dana. Takođe, po prvi put biće dodijeljena i nagrada za najbolji scenario pod nazivom Otto Englander, po scenaristi rodom iz Tuzle koji je bio dio kreativnog tima Walt Disneya.

Da je Tuzla Film Festival prešao granice ex-Yu prostora, i stekao popularnost među rediteljima iz cijeloga svijeta, govori i podatak da je za kategoriju Future generation short films, na adresu Tuzla Film Festivala pristiglo više od 500 filmova. Filmovi dolaze iz oko 70 različitih zemalja. Kao što je to bilo i prethodnih godina i 7. Tuzla film festival svim ljubiteljima filmske umjetnosti ponudiće bogat prateći sadržaj. Nezaobilazni segment festivala su i radionice koje će voditi istaknuti profesionalci iz svijeta filma, a organizovaće se i druženja sa poznatima, te propratne žurke.

Magic Factory, kao organizator Tuzla Film Festivala koji je u svojih dosadašnjih šet izdanja predstavio preko 750 filmova i doveo brojne poznate ličnosti sa južnoslavenskih prostora, intenzivno radi na razvoju filmske industrije na prostoru Balkana. Investicije su fokusirane na stvaranje kontakata i veza. Činjenica da na festival svake godine u pomenutim kategorijama pristigne preko 800 filmova kako sa južnoslavenskog prostora tako i od reditelja iz cijelog svijeta, te da je domaćin velikom broju poznatih gostiju govori o uspjehu ovog festivala.

U godinama koje su iza nas brojna velika imena filmske umjetnosti su gostovali su na ovom festivalu, a neki od njih sjedili su i u “vrućim” stolicama žirija: Lazar Ristovski, Ademir Kenović, Miloš Samolov, Emir Hadžihafizbegović, Zlatan Zuhrić Zuhra, Enis Bešlagić, Nikola Kojo, Asim Ugljen, Robert Kurbaša, Jelena Perčin, Dalibor Matanić, Srđan Dragojević, Ines Tanović, Slaven Knezović, Miroslav Momčilović, Zijad Gračić i mnogi drugi. Ove godine u žiriju će sjediti Sergej Trifunović i Tarik Filipović.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA