Čuvena bazilika španskog arhitekte Antonija Gaudija, Sagrada Familija, gradi se bez nadzora zvaničnika koji bi trebalo da osiguraju građevinske norme, piše El Pais.

Bazilika u gotskom stilu gradi se već 136 godina, a radove ne nadziru ni lokalni Savjet niti katalonska regionalna vlada, piše list i ističe da to čuveno zdanje dnevno, u prosjeku posjeti 12 000 ljudi. Procenjuje se da je Sagrada Familija najposjećenija turistička atrakcija u Španiji.

Kako se navodi, planirano je da građevina bude završena do 2026. godine, na 100. godišnjicu smrti Gaudija, ali uprkos ogromnom značaju projekta za Barselonu i okolinu, čuveno zdanje nema opštinsku dozvolu za izgradnju.

Jedina dozvola izdata je 1882. godine, kada su lokalne vlasti odobrile Gaudiju da se plan “procesuira”. Katedrala čak nije upisana u registar imovine, a od 1995. godine, zemljište na kome se zdanje nalazi, vodi se kao vlasništvo eparhije Barselone.

Nakon više od jednog vijeka izgradnje katedrale, odbor za izgradnju i gradonačelnica Barselone Ada Kolao su 2015. godine počeli pregovore kako bi regulisali izgradnju i plaćanje dozvola po specijalnom urbanističkom planu, a koji bi trebali da se završe do kraja ove godine.

Do tada, radovi na izradi bazilike nastaviće se bez bilo kakvog nadzora. Nedostatak kontrole omogućio je turistima da posjećuju lokalitet bez bilo kakvih građevinskih pravila, pa je tako 2007. godine otkriveno da je osam stubova “ušlo” u šetalište za 20 do 50 centimetara. Gradska Skupština povodom toga ništa nije preduzela, piše list.

Do sada je završeno 70 odsto bazilike visoke 85,4 metara. Kada se 2022. godine bude postavila kupola Isusa Hrista, najviša od 18 planiranih, to će biti najviša zgrada u Barseloni sa 172,5 metara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA