Savjeti kako da sačuvate srce

361

Širom svijeta 29. septembar se obilježava kao svjetski dan srca. Kardiolog iz Srbije Nada Macura u razgovoru za medije dala je nekoliko savjeta kako da srce očuvate zdravim.

– Poštedite svoje srce pretjeranog fizičkog naprezanja, baš kao i pretjeranog mirovanja. Poštedite ga stresa i nemojte zaboraviti da srce nikad ne prestaje da radi, pa mu je miran san neophodan.

Macura kaže da na srce moramo misliti svih 365 dana u godini i da nikako ne smijemo da zaboravljamo na faktore rizika od oboljevanja.

– Koliko je moguće da snižavamo ukupan holesterol, da vodimo računa i o dobrom i o lošem holesterolu. Promijenite svoje nezdrave navike poput previše sjedenja i prošetajte poslije svakog obroka bar 15 minuta. Tako zadovoljavamo osnovne potrebe za kretanjem, pokrenemo mišiće koji pritiskaju krvene sudove i omogućavaju da se krv iz nogu vraća ka srcu. Naravno, postoji i sila gravitacije, ali je vraćanje krvi svakako teže kod gojaznih ljudi i starijih osoba – rekla je doktorka.

Ona podrazumijeva zdravu ishranu sa mnogo voća i povrća, ribe, mliječnim proizvodima i čajevima koji detoksikuju organizam.

– Dovoljno sna je jako bitno za srce, kao što ga moramo oslobodti i pretjeranog fizičkog naprezanja i stresa. Stres koji doživimo tokom dana, pogotovo povišenje arterijskog kvrnog pritiska naročito kod starijih osoba koje imaju promjene na krvnim sudovima, mogu dovesti do infarkta miokarda. Noćno spavanje je bitno, a ne promjena ritma noć za dan. Tako odmaramo srce i osposobljavamo da kuca – navela je Macura.

Ona posebno ističe da moramo voditi računa o porodičnoj anamnezi, odnosno od čega nam boluju roditelji, braća, sestre i najbliža rodbina, kao i da svako treba da ide na redovne preventivne preglede.

– Raditi osnovne biohemijske analize, EKG i ultrazvuk srca. Bitno je i voditi računa o malim sitnim krvnim sudovima, koje dijabetes napada. Voditi računa o šećerima u krvi jer od toga stradaju mali krvni sudovi. Nemojte pušiti i šetajte što više – savetuje doktorka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA