Referendum u Makedonij: Slaba izlaznost, zabilježena četiri incidenta

847

Izlaznost Makedonaca na referendum o imenu države je veoma slaba, a do sada su zabilježena četiri incidenta, izjavio je Toni Angelovski, portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je na konferenciji za medije saopštio da je na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi “Lazo Angelovski” u skopskoj opštini Aerodrom K. Ž. (22) vrijeđao građane i fizički napao policijske službenike, zbog čega je priveden u policijsku stanicu.

Angelovski je takođe naveo da je 80-godišnji muškarac u mjestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vrijeđala 64-godišnja S. M. koja je pozvana u policijsku stanicu i dodao da se radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.

– U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mjesta u Osnovnoj školi “Braća Miladinovci”. Odmah su preduzete mjere i lica su odvedena u policijsku stanicu – rekao je Angelovski.

On je kazao da se četvrti incident dogodio na glasačkom mjestu u Osnovnoj školi “Vanče Prće” u Štipu gdje je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vrijeđao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.

Izlaznost

Prema posljednjim informacijama izlasnost na referendumu je 8,10 odsto.

Najveća izlaznost zabilježena je u centralnom dijelu države, oko 13,31.

U Bitolju je dosad glasalo 9,46 odsto, Prilepu 11,49, u Velesu 8,09 odsto, Kumanovu 9,12, Tetovu 7,60 odsto, Gostivaru 5,64 odsto, Đevđeliji 11,20 odsto, Strumici 8,53 odsto, na Ohridu 9,98 odsto i u Strugi 6,73 odsto.

Na konferenciji za medije DIK, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA