Putin: Dug SAD 20 000 milijardi, dolar rizičan

668

Američki dolar je rizična aktiva, budući da javni dug SAD iznosi 20 000 milijardi dolara, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

– Nacionalni dug SAD predstavlja rizik za dolar. Američki nacionalni dug je 20 000 milijardi dolara. Sve to predstavlja teret za dolar. Šta će se sljedeće dogoditi? To niko ne zna. Nema odgovora na to pitanje – rekao je Putin na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, a prenosi ruska agencija Tass.

Kako kaže, sve je veći broj zemalja koje razmišljaju o izbacivanju dolara iz međusobne trgovine i prelasku na nacionalne valute, ka čemu će se, kako je istakao Putin, Rusija postepeno kretati.

– Zvanična Moskva mora da diverzifikuje strane valute koje koristi u međunarodnoj trgovini i da se ne oslanja samo na američki dolar u takvim transakcijama – izjavio je Putin.

– Sve je više i više zemalja koje žele da trguju u nacionalnom valutama. U redu je razvijati bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama sa tačke gledišta održivosti globalnih finansija i svjetske ekonomije. Postepeno ćemo se kretati ka tome – poručio je ruski lider.

Putin je, međutim, ukazao na rizike koji se mogu pojaviti u realizovanju transakcija u nacionalnoj valuti, ali oni, kako kaže, moraju biti svedeni na minimum kroz diverzifikaciju transakcija i aktivnosti.

Naveo je i da Rusija već diverzifikuje svoje zlatne i valutne rezerve.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA