Zbog čega se pokreću brojni planovi za izgradnju hidroelektrana? Kakva je budućnost evropskih rijeka? Kojim pravnim alatima se možemo boriti za zaštitu rijeka? Kako zaustaviti subvencije i ulaganja u hidroenergiju?

Sve su ovo pitanja na koja će se pokušati odgovoriti tokom Prvog samita o rijekama Evrope koji će se održati u Sarajevu od 27. do 29. septembra u organizaciji Centra za životnu sredinu i austrijske organizacije Rivervoč.

Skupu će prisustvovati brojne organizacije iz Evrope i svijeta koje se bave zaštitom rijeka i problemom masovne izgradnje hidroelektrana, a očekuje se više od 300 učesnika.

Razgovaraće se i o pokretu za uklanjanje brana, alternativnim vidovima energije i mnogim drugim temama, a samit će biti prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava učesnika iz raznih krajeva Evrope.

– Odavno je jasna važnost Bosne i Hercegovine na karti rijeka Evrope. Ovim događajem ćemo imati priliku da pokažemo da ne samo što imamo izvrsne rijeke, nego imamo i ljude koji se za te rijeke bore – objasnila je predsjednica Centra za životnu sredinu Nataša Crnković.

Direktor organizacije Rivervoč Ulrih Ajhelman istakao je da zemlje Balkana imaju nešto čega više nema u ostatku Evrope, a to su upravo živopisne rijeke.

– Ovdje kuca plavo srce Evrope. Ali ukoliko ne budemo obraćali pažnju, sve bi to moglo biti uništeno zbog profita, korupcije i ignorisanja. Rijeke ne nose samo vodu, životinje i biljke, nego i osjećaje – rekao je Ajhelman.

Skup će biti otvoren konferencijom za medije koja je zakazana za 27. septembar sa početkom u 12 časova u hotelu Saraj. Tokom trajanja samita biće prikazani dokumentarni filmovi koji govore o rijekama Evrope, njihovoj vrijednosti i borbi za njihovo očuvanje.

Završetak samita biće obilježen “Koncertom za rijeke Balkana” na platou ispred BBI centra. Na koncertu će nastupiti Rambo Amadeus, Tamara Obrovac, Eda Zari i Damir Imamović. Ulaz na koncert je besplatan, a u slučaju kiše biće premješten u Dom mladih Skenderija.

Samit će posjetiti i Tim za odbranu balkanskih rijeka, koji je trenutno na turneji balkanskim rijekama i koji svojim kajacima prolazi kroz rijeke šest država u regionu i to Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA