Promocija romana “Uhvati zeca” Lane Bastašić biće održana u srijedu 12. septembra u 19.30 časova u banjalučkom kafeu Yoko.

Riječ je o kompleksnoj priči s elementima nadrealizma o dvije prijateljice iz Bosne. Roman “Uhvati zeca” obiluje referencama na “Alisu u Zemlji čuda”, dok se u crtama dva glavna lika prepoznaju junakinje tetralogije “Napuljske priče” Elene Ferante.

Pronicljivost autorke, njena sposobnost da uveže niti koje naizgled ne pripadaju istoj mustri te inovativna naratorska igra, udružile su se kako bi naša kolektivna balkanska iskustva, u koja su uronjena i ona lična, oživjela u začudnim personifikacijama, jer za neke od njenih likova niste sigurni da li su živa bića ili tek snoviđenje. U potrazi za odgovorima koji će razriješiti sve njene ožiljke, glavna junakinja će se, zajedno s nama, vrtjeti ukrug, izlazeći uzaludno na megdan sa česticama mraka iz kojeg potiče.

O knjizi će razgovarati autorka i Dijana Gajić, profesorica srpskog jezika i književnosti, a na promociji će svi zainteresovani moći da kupe svoj primjerak knjige.

Lana Bastašić je rođena u Zagrebu 1986. godine, a do sada je objavila dvije prozne i jednu poetsku zbirku.

Dobitnica je prve nagrade za kratku priču na konkursu “Zija Dizdarević” u Fojnici (2010. i 2011), specijalne nagrade žirija na festivalu “Odakle zovem” u Podgorici (2010), prve nagrade za priču na konkursu “Ulaznica” u Zrenjaninu (2010), nagrade za najbolju bh. dramu u okviru konkursa Kamernog teatra u Sarajevu (2013) kao i priznanja Targa UNESCO za poeziju na konkursu “Castello di Duino” u Trstu (2013).

Sarađuje sa književnim časopisima “Polja” (Novi Sad) i “Putevi” (Banja Luka). Živi i radi u Barseloni, gdje u školi za književnost “Bloom”, između ostalog, drži kurs koji se bavi stvaralaštvom Džejmsa Džojsa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA