“Prevario” sistem: Kako je Rumun 14 puta dobio na lutriji?

1146

Iako mnogi ljudi cijeli život igraju neku lutriju i ništa ne osvoje, jedan Rumun je to uspio čak 14 puta i to uz malo “magije” zvane matematika.

Jedno istraživanje, na primjer, navodi da su vam veće šanse da vas udari grom nego da predvidite dobitnu kombinaciju na lutriji.

Međutim, ove šanse, bar kada je u pitanju Stefan Mendel iz Rumunije, ne važe. Ovaj ekonomista matematički je izračunao dobitne kombinacije.

Prva dva puta lutriju je osvojio u rodnoj Rumuniji u kojoj je pokušavao da zaradi dovoljno novca kako bi napustio tada komunističku zemlju sa svojom porodicom, piše Independent. Tada je zarađivao svega 67 evra mjesečno.

Sa osvojenim novcem preselio se u Izrael prije nego što je uspio da ode u Australiju, u kojoj je uspio da čak 12 puta osvojii lutriju.

Mendela je naime, uspio da “prevari” sistem Virdžinija lutrije, ali to nije prošlo neopaženo, pa je završio u zatvoru, u kojem je proveo 20 mjeseci. Više nije moguće da na isti način “prevarite” sistem i osvojite lutriju, iako je prevara, koju je on tada radio, tada bila legalna.

Naime, više ne možete da kupite tiket, odštampate ga kod kuće kao što je to radio ovaj Rumun. A kako je on čak 14 puta imao dobitnu kombinaciju?

Independent piše da je prvo potrebno izračunati koliko je mogućih dobitnih kombinacija (za lutriju u kojoj treba da izaberete šest brojeva od 1 do 40, to znači 3 838 380 kombinacija). Onda treba pronaći lutrije u kojima je džekpot tri puta veći ili čak više od broja mogućih kombinacija.

Onda treba sakupiti dovoljno novca da se plati svaka kombinacija, (Mendel je imao oko 2 542 investitora), štampati million tiketa sa svakom kombinacijom (Ovo je ranije bilo legalno. Sada mogu samo u radnji da se kupe tiketi), dostaviti tikete licenciranim ljudima lutrije i osvojiti novac. Naravno, ne treba da zaboravite da isplatite svoje investitore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA