Conway Savage, dugogodišnji pijanista benda Nick Cave & The Bad Seeds, preminuo je u nedjelju 2. septembra u 58. godini.

Savageu, koji se pridružio grupi The Bad Seeds nakon Caveovog albuma “Good Son” iz 1990. godine, dijagnostikovan je tumor na mozgu 2017. godine, zbog čega je propustio turneju “Skeleton Tree”. Predstavnik grupe potvrdio je za Pitchfork da je Savage umro od posljedica tumora mozga.

– Naš voljeni Conway je preminuo u nedjelju uveče. Kao član benda The Bad Seeds tokom skoro trideset godina, Conway je bio anarhična nit koja se provlačila kroz žive nastupe grupe. Svi su ga mnogo voljeli, i članovi benda i obožavaoci. Plahovit, zabavan, sentimentalan, srdačan, nježan, oštar, iskren, autentičan – on je bio sve to, i bukvalno je posjedovao zlatni glas – visok, divan, koji prodire u dušu – navodi se u saopštenju grupe Nick Cave & The Bad Seeds.

Bend se takođe podsjetio jedne drage scene, koju je podijelio u saopštenju.

– Jedne pijane večeri, oko četiri ujutro u hotelskom baru u Kelnu, Conway je sjeo za klavir i zapjevao nam “Streets of Laredo” u svom divnom, melanholičnom stilu i na trenutak je svijet stao. U tom trenutku nije bilo osobe koja nije pustila suzu. Zbogom Conway”, napisali su Nick Cave & The Bad Seeds.

Savage se pojavio na sedam Nick Cave & The Bad Seed albuma, uključujuči “Henry’s Dream”, “Let Love In”, “Murder Ballads”, “The Boatman's Call”, “No More Shall We Part”, “Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus” i “Push the Sky Away”.

Izvan The Bad Seeds, Savage je izdao solo albume “Nothing Broken” “Wrong Man's Hands”, a svirao je sa više australijskih bendova osamdesetih godina, uključujući Dust on the Bible, Feral Dinosaurs i Happy Orphans.

Nick Cave & The Bad Seeds su 2017. godine otkrili su da će Savage propustiti ljetnju turneju nakon operacije povezane sa tumorom na mozgu.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA