Pljuštale optužbe vlasti i opozicije nakon incidenta u Čelincu (FOTO)

1934

Poslije današnjeg napada na Draška Stanivukovića, člana PDP i kandidata za poslanika u Narodnoj skupštini RS, vanrednim pres konferencijama su se javnosti obratili i PDP i SNSD. Međusobnih opružbi i prepucavanja nije nedostajalo, ali u jednom su saglasni, kriv je onaj drugi.

Stanivuković je nakon današnjeg incidenta u Čelincu, održao je konferenciju za novinare na kojoj su prisustvovali i Mladen Ivanić, počasni član PDP-a i Borislav Borenović, predsjednik PDP.

– Prvi put se osjećam ugroženim, nikoga nisam uvrijedio, imam pravo da budem tu kao i svaki drugi građanin – izjavio je Stanivuković.

– Vi znate da se moj rad bazira na performansima i ukazujem na nepravilnosti društva. Najavio sam da ću doći na presijecanje vrpce i udarim kamen temeljac jer je to i moj novac. Pažljivo sam slušao govor i čekao da se govor završi da i ja postavim kamen i presiječem vrpcu, a uz mene su bila dva prijatelja koji su uhapšeni – objasnio je Stanivuković.

Potom je objasnio kako je došlo do incidenta.

Ćulum: Dvoje privedeno

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da su dva lica lišena slobode u Čelincu, nakon što su dobacivala i provocirala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom polaganja kamena temeljca za izgradnju mosta na Vrbanji, a kod jednog od privedenih pronađen je kamen u torbi.

Ćulum kaže da su uhapšena lica, predvođena odbornikom PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draškom Stanivukovićem, došla na polaganje kamena temeljca za izgradnju mosta na Vrbanji u Čelincu, te dobacivala i provocirala predsjednika Srpske tokom njegovog govora.

– Predsjednik mi je prišao, povio glavu i rekao pogrešne riječi, vidio telefon, udario u telefon i po ramenu. Onda su me počeli vrijeđati u obezbjeđenju i njegov šef obezbjeđenja mi je opsovao majku – tvrdi Stanivuković.

Lideri Saveza za pobjedu najoštrije su osudili današnji napad predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog obezbjeđenja na odbornika Patrije demokratskog progresa u Skupštini Grada Banja Luka Draška Stanivukovića.

U Savezu za pobjedu ističu da su Dodiku trebala samo tri dana u predizbornoj kampanji da pokaže nasilničko lice i da nastavi tamo gdje su njegovi poslušnici stali – sa vrijeđanjem i batinanjem neistomišljenika. U Savezu za pobjedu smatraju da se sve odvija po uhodanom pravilu: udri svakoga ko nema člansku kartu SNSD-a!

Ne postoji nikakvo opravdanje za ovakav napad, a u Savezu za pobjedu osuđujemo pokušaj Radio-televizije Republike Srpske da objavom ekskluzivne vijesti u kojoj je nasilnik žrtva, a žrtva nasilnik opravda ovakvo ponašanje. Svako pravdanje Dodikovog nasilništva je nerazumno i uvredljivo.

Nešto kasnije, javnosti se obratio Milorad Dodik, predsjednik RS na vanrednoj konferenciji za medije na kojoj je izjavio da nikakvog incidenta nije bilo, osim što je neko poslao djecu sa kamenjem da izazovu nerede.

– Nisam nikoga udario, nisam nikoga ni dirnuo – rekao je Dodik i doado da je to izbor Mladena Ivanića i PDP-a za kampanju.

– Ta djeca su došla sa punim torbama kamenja i zato su privedeni na razgovor u policiju. Stanivuković laže da ga je neko udario – naglasio je Dodik.

On je istakao da je je scenario kojim neko pokušava da iscenira nerede.

– Mi smo došli da položimo kamen temeljac za novi most i održimo predizborni miting ovdje u Čelincu, na koji su naravno svi dobrodošli i svi mogu da prisustvuju, ali niko ne smije da ga ometa na ovakav način – naglasio je Dodik.

Kako je naveo, sramno je da se ne vjeruje institucijama, da se vjeruje samo jednoj strani koja hoće da pokaže kako SNSD ide po RS da se obračunava sa neistomišljenicima.

– Pozivam sve na fer kampanju – rekao je Dodik i dodao da nema potrebu da se izvinjava i pravda jer ništa nije ni učinio.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je očito riječ o “posljednjoj fazi truljenja opozicionog bloka koji je truo”. Ona je istakla da je riječ o bezobrazluku i nevjerovatnom scenariju.

– Sramota je da Mladen Ivanić i Vukota Govedarica koriste ovakve stvari u kampanji pokazujući tako svoje pravo lice i svoju političku nemoć da građanima ponude bilo sta osim mržnje. NJihovi ulični aktivisti skupljaju kamenje da bi napadali predsjednika Republike i predsjednicu Vlade. Pa, kakva je to politička ponuda, koliko nisko su u stanju da se srozaju – upitala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da Republika Srpska ide naprijed i SNSD ide u pobjedu sa svojim narodom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA