Partijske muke: Ni kupljeni glas nije siguran

3669

Ne postoji način da političke partije budu sto odsto sigurne da je birač kome su platili da glasa za njih to zaista i uradio.

Podmićeni ili plaćeni birač uvijek može glasački listić da učini nevažećim, a da pri tome stranci od koje je uzeo pare predstavi lažni dokaz da je za nju glasao.

Ukoliko stranka traži od birača da mobilnim telefonom fotografiše birački listić i time dokaže da je glasao onako kako mu je rečeno, birač može da glasa za kandidata ili stranku od koje je uzeo pare i da to fotografiše, a da potom prekriži kompletan listić ili da glasa za još neku stranku i tako listić učini nevažećim. Kada izađe sa biračkog mjesta, onome od koga je uzeo pare pokazaće fotografiju na kojoj se vidi da je glasao “kako treba” jer onaj ko mu je platio ne može da zna da je on poslije fotografisanja poništio listić.

Hemijske s kamerom

Sagovornik “Glasa Srpske” iz Istočnog Sarajeva, u kojem su prije dva dana privođeni aktivisti DNS-a zbog prijave da su kupovali glasove, kaže da je od aktivista DNS-a čuo da su pronašli način na koji će moći da kontrolišu “sigurne glasove”.

– Oni tvrde da imaju hemijske olovke koje na sebi imaju kameru koja sve snima i tako onemogućava birača da ih prevari, odnosno da uzme novac, a glasa za nekoga drugog. To je notorna glupost, ali ima jako mnogo lakovjernih ljudi koji vjeruju u to i koji će iz straha glasati iako će dobiti najobičnije i najjeftinije hemijske olovke, vjerovatno proizvedene u Kini – objašnjava naš sagovornik.

Član Strateškog odbora koalicije “Pod lupom” i stručnjak za izborno zakonodavstvo Vehid Šehić da birač koji uzme pare za glasanje uvijek može da obmane stranku ili kandidata od koga je uzeo pare, ali da se to rijetko dešava.

– Fotografiju kojom dokazuje da je glasao kako treba može da dobije od nekoga drugog, a da on glasa za koga on hoće. Ukoliko se traži da fotografiše i svoju ličnu kartu na glasačkom listiću kako bi bilo onemogućeno da od nekog drugog uzme fotografiju, u tom slučaju može poslije fotografisanja da zaokruži još neku drugu stranku i listić učini nevažećim. Međutim, smatram da je to rijetkost jer onaj ko dobije pare u većini slučajeva glasa kako je obećao – kaže Šehić.

Izborna manipulacija poznata kao “bugarski voz” odvija se tako što birač prije ulaska na biračko mjesto dobije popunjeni birački listić koji treba da ubaci u kutiju, a prazan listić koji dobije na biračkom mjestu mora krišom da iznese i da onome od koga je uzeo popunjeni listić.

Šehić kaže da ni “bugarski voz” nije sto odsto siguran jer birač može da na popunjenom listiću koji je dobio zaokruži još nekoga i listić učini nevažećim.

– Ne postoji način da stranka bude sto odsto sigurna da je birač kome je platila zaista glasao za nju. Doduše, postoji teoretska mogućnost da se sazna ako stranka koja je platila biraču da glasa za nju ne dobije nijedan glas na biračkom mjestu ne kojem je taj birač glasao. Tako bi bilo otkriveno da je stranka prevarena, ali mislim da se to nije događalo u praksi jer stranke koje imaju novac da plaćaju birače na rijetko kojem biračkom mjestu ne dobiju nijedan glas – kaže Šehić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA