Otvoren 23. Međunarodni sajam knjige u Banjaluci

917

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je Sajam knjige u Banjaluci, koji uspješno organizuje “Glas Srpske”, potvrdio svoje mjesto među najvažnijim manifestacijama kulture u Srpskoj, afirmišući književnost, izdavaštvo i kulturu u cjelini.

– Nemjerljiv je doprinos koji ugledom naših stvaralaca i naše kulture daju organizator i sama manifestacija. Dani kada Banjaluku pohode brojna značajna imena iz svijeta književnosti, izdavaštva i nauke i koji slave knjigu, praznični su za ovaj grad i Republiku Srpsku – poručio je Malešević na otvaranju 23. Međunarodnog sajma knjige “Banjaluka 2018”.

Prema njegovim riječima, bogat program i brojni gosti Sajma tu su da ukažu na važnost i veličinu knjige u životu svakog čovjeka. “Knjiga nam donosi znanje, nadahnjuje nas i oplemenjuje”, naglasio je Malešević.

On je naglasio da su jezik i pismo najveće kulturne tvorevine srpskog naroda, te da je zajednička dužnost njegovati ih i sačuvati, jer se samo tako može sačuvati polazište nacionalnog i kulturnog identiteta.

– Knjiga je bogatstvo dostupno svakom čovjeku, najsvetije oruđe odbrane ljudskog znanja, dostojanstva i ugleda – istakao je Maleššević i pozvao građane da posjete sajam.

Sajam je otvorio Ljubivoje Ršumović besjedom u kojoj je, između ostalog, naveo da je Sajam praznik pisane riječi, ilustrovanih emocija, uređivačke mudrosti, izdavačke visprenosti i čitalačke radoznalosti.

-Svake godine u ovoj prilici treba da se sjetimo prvog srpskog ministra prosvjete Dositeja Obradovića i njegovih riječi “Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce”, ali koje i čije knjige? – upitao je Ršumović.

On je ukazao na to da se neki trude da u lektiri bude sve manje Petra Petorovića Njegoša, Branka Ćopića, Petra Kočića, Ivana Cankara, dok je u lektire dospjela i “jedna estradna zvijezda”.

Ršumović je dodao da bi ovi dani trebalo da budu, ne samo dani knjige, već i pisaca, autora koji “cijede svoje duše i živote da bi kapima svog talenta uljepšavali i ličili živote drugih”.

Otvaranju Sajma prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, akademici, direktori kulturnih, obrazovnih i drugih ustanova u Srpskoj.

U okviru Sajma knjige biće održani 3. Međunarodni književni susreti koje Udruženje književnika Republike Srpske organizuje zajedno sa “Glasom Srpske”.

Sajam knjiga biće održan od 11. do 17. septembra u Sportskom centru “Borik”.

Radno vrijeme je svakim danom od 10 do 20 časova, a ulaz košta jednu KM.

Među ovogodišnjim izdavačima koji će se predstaviti na sajmu su: “Laguna” i “Vulkan” iz Beograda, “Nova knjiga” i “Obodsko slovo” iz Podgorice, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, Andrićev institut iz Višegrada, “Kiros” iz Sremskih Karlovaca, “Službeni glasnik” iz Beograda, Naklada “Mate” iz Gruda, Naklada “Begen” iz Zagreba i Sarajeva, “Globosin”, “Dereta” i “Buka” iz Beograda, “Sezam buk” iz Zrenjanina, “Pčelica” iz Čačka, “Patenon MAM” iz Beograda.

Biće dostupna i izdanja Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Kreativnog centra i “Novosti” iz Beograda i Banjaluke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA