Orban ponovo isprozivao EU

393

Mađarski premijer Viktor Orban danas je izjavio da Evropska unija nastoji da Mađarskoj oduzme pravo da štiti sopstvene granice.

– Oni žele da iz Brisela ovamo pošalju plaćene vojnike koji će puštati migrante (u Mađarsku) – rekao je Orban za državni “Košut radio”, prenosi MTI.

U vezi sa izvještajem evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini koji je Evropski parlament usvojio u srijedu, Orban je kazao da disciplinski proces pokrenut tim izvještajem ne predstavlja “nikakvu opasnost” po Mađarsku.

Po Orbanovom mišljenju, izvještaj je motivisan “ultimatumom” Evropi koji je njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela na sastanku s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, po kojem bi zemlje koje se nalaze na obodu evropskog bloka trebalo da se odreknu nekih od nadležnosti u kontroli granice i predaju ih Briselu.

– Plan je da, ukoliko ne mogu da prisile Mađarsku da primi migrante, oni će zemlji oduzeti pravo na kontrolu sopstvenih granica. Oni žele da žigošu Mađarsku i žele da oslabe otpor Mađarske – poručio je Orban.

Rojters je prenijeo da je on u istom intervjuu naveo da će mađarska vlada u ponedjeljak donijeti odluku o pravnim koracima koje će preduzeti kako bi se suprotstavila odluci Evropskog parlamenta o pokretanju kaznene procedure protiv Budimpešte zbog omalovažavanja demokratskih standarda EU.

Orban je kazao da očekuje “ozbiljnu pravnu debatu” u vezi s ovom odlukom.

Podsjeća se da je Evropski parlament u srijedu izglasao sankcije Mađarskoj zbog omalovažavanja pravila EU u pogledu demokratije, građanskih prava i korupcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA